ARHIVA

XXIV Guitar Art Festival

10 – 14. maj 2023. / Beograd / Srbija

24. po redu izdanje Guitar Art Festivala održaće se od 10. do 14. maja pod sloganom „Creation“ na više lokacija u Beogradu. Tokom pet festivalskih dana održaće se 10 koncerata.

Tokom festivalske nedelje Beograd se pretvara u gitarsku prestonicu zahvaljajući Guitar Art-u. Festival je međunarodni ugled i slavu stekao zahvaljujući kvalitetu izvođača koji učestvuju, a postao je referentna tačka za sve ljubitelje gitare, profesionalce i entuzijaste.

Guitar Art Festival je potvrdio svoje mesto kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznat festival koji nosi titulu jednog od 5 najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu. Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu Festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Festival otvara 10. maja u MTS dvorani veliki zajednički koncert dve muzičke zvezde iz Portugala i Brazila - Antonija Zambuša i Jamandu Koste.

Antonio Zambušo je jedan od najvećih savremenih umetnika, autora i izvođača portugalske muzike i jezika, i jedan od njenih najistaknutijih ambasadora u svetu. Uključivši uticaje brazilskih pesama, posebno Bossa Nove, on je rušio stvarne i imaginarne granice, spajajući dve strane Atlantika. Njegova muzika, prvobitno zasnovana na tradiciji Canto Alentejano i Fada, doprinela je stvaranju jedinstvene umetničke ličnosti i inspirisala je novi ciklus u portugalskoj muzici.

Hvaljen od strane kritičara, Jamandu Kosta oduševljava publiku gde god da donese svoju neobičnu veštinu i zvuk. U svojim nezaboravnim nastupima – solo, uz pratnju drugih muzičara ili orkestara – nosi pečat muzike sa juga Brazila, ali na divan način uključuje različite muzičke žanrove, stvarajući retku simbiozu sa svojom sedmožičnom gitarom.

Beogradska publika imaće priliku da drugog dana festivala, 11. maja u Kolarčevoj zadužbini po prvi put čuje The Stones.

Vodeći i najautentičniji tribute benda The Rolling Stones u Ujedinjenom Kraljevstvu, donoseći sve hitove i bezvremenske pesme bend grupe The Rolling Stones na veliku scenu. Od Satisfaction i Jumping Jack Flash do Ruby TuesdayStart Me Up i Brown Sugar, najveći tribute bend na svetu odaje počast najvećem svetskom rokenrol bendu.

Koncerti klasične muzike održaće se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.  Prvi koncert 12. maja održaće eminentni gitarista Pablo Garibej iz Meksika, drugi koncert rezervisan je za italijansku gitariskinju Karlotu Daliju koja pažnju širom sveta privlači svojim strastvenim i dubokim interpretacijama. Veliko finale koncertne večeri rezervisano je za Autorsko veče Maje Le Ru, kada će nastupiti gitaristi iz švajcarske Džon Smit i Vojin Kocić.

Drugo veče klasike počinje sa koncertom dva najveća mlada gitarska talenta Srbije -Vuka Vukajlovića i Uroša Jaćevića.

Guitar Art ima privilegiju da na svakom izdanju festivala predstavi veliku koncertnu premijeru, koja je pisana specijalno za beogradski festival. Najveći živi gitarski kompozitor Leo Brauer napisao je delo za 6 gitara koje će premijero biti izvedeno na sceni Narodnog pozorišta. To je muzičko nasleđe koje festival gradi i sakuplja. već 24 godine.

Svečano zatvaranje festival 14. maja na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine rezervisano je za world etno koncert. Posle dugog vremena Teodosij Spasov se vraća u Beograd. Ovog puta poznati kavalista nastupa sa  grčkim The Crossover triom.

Teodosijev instrument je kaval, drvena frula sa osam rupa, jedan od najstarijih tradicionalnih instrumenata na Balkanu i Evropi, bogat zvučnim i tehničkim mogućnostima. U ovom projektu nastupa sa troje solista muzičkog projekta The Crossover Trio.

Alkis Zopoglouom, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, Marinom Liodou Mohamed  koja svira oud i pijanistom Janisom Kirimkiridisom.

Guitar Art Festival od svog osnivanja kombinuje dve različite, ali komplementarne oblasti u svom programu. Na jednoj strani je koncertni program koji dovodi najveće zvezde klasične, flamenko, fado, etno, rok i džez scene, a sa druge strane je edukacija i podrška najvećim mladim gitarskim talentima, prestižno takmičenje u solo i kamernoj muzici i stručna predavanja.

Festivalski program ove godine zaokružuje veliki expo sajam i promocije, na kome će se predstaviti najpoznatije brendove u industriji klasične gitare. Pored najpoznatijih graditelja klasičnih gitara – Manuel Adalid, Juan Hernandez, Francisco Esteve, Zoran Kuvač i Sabmar Guitars, biće prisutni i izdavači iz Srbije i okruženja, kao i tradicionalni prijatelji Festivala, svetske kompanije D’Addario, Savarez i AccordCase.