Guitar Art Winter Fest

Guitar Art Festival u saradnji sa opštinom Raška, Centrom za kulturu Gradac i Grand Hotelom na Kopaoniku organizuje prvi Guitar Art Winter Fest.

Guitar Art Winter Fest je jedinstven koncept muzičkog festivala koji ima za cilj da predstavi poznate klasične, džez, flamenko, etno i pop muzičare iz regiona, tokom čitave zimske sezone, na našem najpoznatijem skijaškom centru, u samom centru Kopaonika, u Hotelu Grand.

Cilj Guitar Art Winter Festa je da se kroz kreativnu industriju Kopaonik i opština Raška dalje razvijaju kao obavezna festivalska lokacija u zemlji i regionu, sa ekskluzivnim kulturnim i umetničkim sadržajem.

Muzički program prvog GAWF održava se u okviru čuvenog hotela Grand, koji već skoro tri decenije predstavlja ponos srpskog hotelijerstva. Koncerti poznatih muzičara organizuju se u januaru, februaru i martu, a ulaz na sve koncerte je besplatan.

4. januar - Ođila

Festival počinje koncertom grupe Ođila, koja širom sveta izvodi prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova "Cigani lete u nebo", "Moja slatka umiljata zver" i drugih. Mediji u bivšoj Jugoslaviji često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

5. februar - Nemanja Nikolić kvartet & Bojan Ivanovski

Kvartet Nemanje Nikolića održaće koncert najpoznatije Dizni muzike. To je dijapazon žanrovski bogate muzike i to je najlepši i najkreativniji način da se deca i odrasli upoznaju sa klasičnom i simfonijskom muzikom, ali isto tako i sa fantastičnim džezom, svingom i bluzom.

Kvartet je osnovao mladi talentovani pijanista Nemanja Nikolić, a pored njega sastav čine Ivan Simeunović, maestro za violinom, Uroš Danilović, za udaraljkama, i Sanja Ugrčić, moćni vokal.
Bojan Ivanovski je fingerstyle gitarista, kompozitor, prepoznatljiv po svom stilu sviranja prstima, perkusivnim elementima na gitari kao i energi
čnim nastupima.

1. mart – 40 Fingers

"40 Fingers" je kvartet akustičnih gitara nastao 2017. godine, čiji su članovi četvorica italijanskih muzičara sa potpuno različitim prethodnim muzičkim pričama, koji su na italijanskoj muzičkoj sceni pojedinačno već dobro poznati po svojim brojnim projektima, kroz tzv. fingerpicking tehniku.

Ova četvorica gitarista na akustičnim gitarama istražuju nove zvučne svemire izvodeći širok repertoar, od originalnih dela do obrada kompozicija vešto aranžiranih za četiri gitare, ali i kroz reinterpretaciju velikih klasika moderne muzike (od Pijacole do "Bitlsa", od "Dire Straits"-a do Erika Kleptona).

Njihov planetarni uspeh počeo je onog trenutka kada su snimili izvanrednu verziju Bohemijske rapsodije grupe Kvin, koja je velikom brzinom premašila 5 miliona pregleda na njihovom youtube kanalu. Kvartet je odmah objavio svoj prvi album.