Kings of Strings

Tomi Emanuel važi za jednog od najvećih gitarista današnjice o čemu svedoče i najviša priznanja magazina „Rolling Stone“ i „Guitar Player“, nominacije za nagradu „Grammy“ ili pohvale kolega sa kojima je sarađivao poput Erika Kleptona, Džoa Satrianija, Stivija Vondera ili Stiva Vaja koji je pre par godina izjavio da je Emanuel „najbolji gitarista na svetu“. I otac električne gitare, legendarni Les Pol za Emanuela je 2008. godine rekao da „ima sve predispozicije da bude zaista najveći“.

Stefanovski je odavno sinonim za gitaru na Balkanu, ali Vlatko je ime kojim su poštovaoci uvek blisko oslovljavali legendarnog gitaristu iz Makedonije. Od osnivanja kultne grupe „Leb i sol“, Vlatko je konstantno oblikovao svoje sviranje kroz razne stilove, od snažnih rok rifova do nestvarno brzih džez pasaža i ritmički neparnih pesama sa juga Evrope. Poznat među kolegama kao veoma emotivan, iskren i predan umetnik, Vlatko je kao autor ostavio neke od najvećih pesama sa ovih prostora poput „Čuvam noć od budnih“, „Kao kakao“, „Talasna dužina“, „Nisam tvoj“ ili nezaboravne gitarske izvedbe tradicionalnih tema „Jovano, Jovanke“ i „Uči me majko, karaj me“. Jedna od brojnih Vlatkovih numera kojoj je trio dao novu dimenziju je i pesma „Gypsy Song/Eh da imam“ koju je Stefanovski napisao za film „Gypsy Magic“.

Romsku muziku, kroz njen džez „manouche“ stil, već tri decenije proslavlja i virtuozni Štokelo Rozenberg. Zašto mnogi danas tvrde da je dostigao i svog uzora, legendarnog Đanga Rajnharta, donekle objašnjava i činjenica da je gitaru počeo da svira sa „tek“ deset godina da bi već u 12. osvojio svoju prvu veliku nagradu u rodnoj Holandiji. Štokelo sa porodičnom grupom „Rosenberg Trio“ danas iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nagrade magazina „Guitarist“, te brojne nastupe širom sveta od „North Sea Jazz“ festivala do njujorškog Karnegi hola. Vlasnik teme i apsolutnog gitarskog standarda, numere „For Sephora“, Štokelo Rozenberg priznaje da su „Kings of Strings“ za njega oduvek bili „poput najlepšeg poklona“.
 

Kings of Strings - Live in Belgrade 2012                     Kings of Strings - First Step