Laslo G. Horvat prvi koncert majstor kamernog orkestra Anima Musicae na svečanom otvaranju Guitar Art Festivala

Laslo G. Horvat je umetnički rukovodilac i osnivač mađarskog kamernog orkestra Anima Musicae, koji po prvi put nastupa u Beogradu. Ovaj istaknuti umetnik nastupiće kao solista u okviru dela "4 godišnja doba u Buenos Airesu" Astora Pijacole.

Zahvaljujući podršci mađarskog kulturnog instituta "Collegium Hungaricum", publika u Beogradu ima priliku da sluša Anima Musicae kamerni orkestar, koji je jedan od najboljih kamernih sastava u Mađarskoj.

Dvadesetdevetogišnji violinista Laslo G. Horvat je jedan od najsvestranijih izvođača svoje generacije u Mađarskoj. On je osnivač i vođa rastućeg kamernog orkestra „Anima Musicae“, srčani recitalist i kamerni muzičar koji je takođe i veoma posvećeni izvođač savremene muzike.

Rođen je u Budimpešti 1987. godine. Počeo je da svira violinu sa pet godina. Njegov talenat je otkriven veoma rano kada je pobedio na „Janoš Konc“ nacionalnom takmičenju za violiniste 1998. godine. Nastavio je svoje studije na Bartok Konzervatorijumu u Budimpešti pod mentorstvom profesorke Erike Petefi  i osvojio je drugo mesto na „Alis Bardoš“ nacionalnom takmičenju za violinu. Studirao je na Akademiji Muzike Franc List u klasi profesora Ištvana Kertesa gde je i diplomirao 2012. godine sa najvišim počastima. Njegovo interesovanje za kamernu muziku se već moglo uočiti tokom njegovog studiranja na Konzervatorijumu. Osvojio je nekoliko nagrada poput: IV Nacionalno takmičenje kamerne muzike u Segedinu – specijalna nagrada 2006. godine; Prva nagrada na takmičenju Leo Vejner za kamernu muziku, Vejner – specijalna nagrada, 2010. godina.

Pohađao je master časove kod Hato Bejerlea (Hatto Beyerle – Alban Berg kvartet), Ženije Epstin (Genia Epshtein), Jozefa Klusona (Josef Kluson), Petra Prauzea (Petr Prause), Avejdis Koujoumđijana (Avedis Kouyoumdjian), Ɖerđa Pauka (György Pauk), Ferenca Radoša (Ferenc Rados), Šmuela Aškenazija (Shmuel Ashkenazy), Johanesa Meisela (Johannes Meissl), Janoša Role (János Rolla), Marte Gujaš (Márta Gulyás), Geze Hargiatija (Géza Hargitai – Bartok kvartet), Edvarda Zijenkovskog (Edward Zienkowski), Barnabaša Kelemena (Barnabás Kelemen), Apolon Muzagete kvartet (Apollon Musagete Quartet), itd.

Februara 2010. godine osnovao je Anima Musicae kamerni orkestar sa studentima Muzičke Akademije Franc List. Od samog početka, kamerni orkestar je imao mnogobrojne uspešne koncerte. Ova skupina redovno nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama u Budimpešti (Muzička Akademija Franc List, Muzički Centar Budimpešte, Mermerna Dvorana Mađarskog Radija, Italijanski Institut, itd.) i priznatim festivalima (Prolećni festival u Budimpešti, Kodaj festival, Ars Sacra festival). Oni takođe drže koncerte u nekoliko zemalja Evrope (Austrija, Francuska, Nemačka, Italija i Srbija).

Kao vođa ansambla Laslo G. Horvat je sarađivao sa priznatim muzičarima kao što su Krištof Barati (Kristóf Baráti), Ser Džejms Galvej (Sir James Galway), Čaba Klenjan (Csaba Klenyán), Čaba Oncai (Csaba Onczay), Imre Roman (Imre Rohmann), Ferenc Radoš (Ferenc Rados), Ɖula Štuler (Gyula Stuller), Ištvan Vardai (István Várdai), Deneš Varjon (Dénes Várjon), Tamaš Vašari (Tamás Vásáry) i Andrea Vig (Andrea Vigh).

On je izvođač koji je zaluđen savremenom muzikom: odsvirao je više od dvadeset premijera širom Mađarske. Kao solista izvodio je Mendelsonove i Bramsove koncerte za violine sa MAV Simfonijskim orkestrom 2011. i 2012. godine. Kao orkestarski muzičar nastupao je u Državnoj Operi Mađarske, Concerto Budapest orkestru i bio je gostujući vođa u Bruno Walter Festival Orkestru, Rondino ansamblu i Ventoskala orkestru.

Laslo G. Horvat svira violinu marke Nicolas Lupo napravljenu 1791. godine kojom ga je nagradila Mađarska.

Nagrade, stipendije:

1998. „Koncz János” National Violin Competition –Drugo mesto

2003. „Bárdos Alice” National Violin Competition –Drugo mesto

2006. National Chamber Music Competition, Szeged – Specijalna nagrada

2008. 4th National Contemporary Music Competition – Nagrada za izvođenje

2010. „Dohnányi Ernő” National Chamber Music Competition, Debrecen –Specijalna nagrada

2010. National „Leó Weiner” Chamber Music Competition – Prvo mesto, Weiner specijalna nagrada

2011-2012. Hungarian Development Bank – Habilitas stipendija

2014-2015. Fischer Annie stipendija

Nagrade i priznanja u ulozi vođe Anima Musicae kamernog orkestra:

2011. Summa Cum Laude International Youth Festival,Vienna – Prva nagrada za izvanredni uspeh

2012. Junior Prima nagrada

2014. T.I.M. (Torneo Internazionale di Musica) International Competition, Paris – Treće mesto

Diskografija

2015. Mozart Divertimentos and „Eine klein Nachtmusik” – Hungaroton (HCD 32752)