Otvorena je izložba "Život i delo Agustina Bariosa" u galeriji Instituta Servantes

U okviru 18. Guitar Art festivala, večeras je otvorena izložba “Život i delo Agustina Bariosa-Magnore iCuan raudo es mi girar” u Galeriji Instituta Servantes. Autor izložbe  je Karlos Salsedo Senturion,  jedan od najvećih svetskih autoriteta u vezi sa pragvajskim gitaristom i kompozitorom. Salsedo je skoro dve decenije putovao američkim i evropskim kontinentom ,,Putem Mangorea", i bio u potrazi za tragovima koji su mu pomogli da ispriča svoju vanvremensku priču, dokumentujući, fotografišući i snimajući ne samo sadržaj, već i kontekst nebrojanih intervjua i raštrkanih arhivskih materijala pronađenijh na ovom putovanju.

Postavku izložbe koju čine 42 fotografije, otvorio je  direktor festivala Boško Radojković  istakavši veliki značaj umetnika Agustina Bariosa, kao i zadovoljstvo zbog dugogodišnje uspešne saradnje Guitar Art festivala sa Institutom Cervantes. Direktor Instituta Cervantes Enrique  Camacho Garsia, naglasio je da je Galerija Instituta Cervantes savršeno mesto za izložbu fotografija o jednom kompozitoru , kao što je Agustin Barios.

 -Izložba je zaista divna, ovo su radovi koje je sabrao Karlos Salsedo Senturion, oni na odličan način opisuju njegov život. Ja nisam video izložbu ranije, a kada smo počeli da je postavljamo shvatio sam da, osim što je odlično osmišljena, odlično se uklapa u prostor galerije. Velika mi je čast što možemo da predstavimo ovakvog umetnika. Ukratko, jedna odlična ideja Guitar Art festivala.

Zadovoljstvo publike potvrdila je i Dragna Portić: -

Mnogo mi je drago da sam upoznala jednu osobu kao što je Barios, iako je on pre 100 godina bio prisutan na ovoj planeti. Nisam imala prilike do sada da kroz fotografije upoznam ovakvog divnog umetnika. Njegovim pokretima, rukama, koji se mogu videti na fotografijama, može videti i  njegova virtuoznost na ovom predivnom instrumentu, njegova ljubav prema gitari i ljubav prema čoveku.

Osim vizuelnog, muzički doživljaj publici dočarao je gitarista Vuk Dragičević, predstavivši se kompozicijom “San u šumi” Agustina Bariosa. Mladi umetnik ističe da Bariosa doživljava kao Šopena na klaviru, iako su njegova dela tehnički teška, opet su lagana.

-  Barios je komponovao divnu muziku, ja sam veliki obožavatelj njegovih kompozicija, drago mi je da se ovakve stvari događaju u Beogradu. Ljudi su imali priliku da vide fotografije, a lepo je i da čuju na licu mesta šta je pisao.

Izložbu o životu i delu Agustina Bariosa, publika će biti u prilici da poseti do 02. aprila u Galeriji Instituta Cervantes.

Tekst: Ivana Pavlović; Foto: Anđela Petrovski i Danilo Mijatović