Izložba "The Beatles On" na Guitar Art-u

Guitar Art Festival predstavlja projekat koji obeležava 50 godina Bitlsa (12-17. mart 2013. Dom sindikata, Sava centar)

Događaj je posvećen 50-godišnjici od izlaska prvog LP albuma Bitlsa (Please, Please me – EMI 1963).

“The Beatles On” je koncipiran iz tri segmenta.  Vodeći program projekta predstavlja veliki revijalni koncert, koji svečano otvara ovogodišnji Guitar Art Festival 12. marta u Domu Sindikata, dok izložba i film na “Guitar Visual” Artu 15-17. marta u Sava Centru, dopunjuju u svom aspektu priču o Bitlsima i njihovom mestu u kulturnoj istoriji sveta.

Bitlsi se smatraju jednim od najvećih kulturnih fenomena 20. veka. Univerzalna vrednost i značaj njihovog muzičkog stvaralaštva se iznova otkriva i danas. Projekat “The Beatles On” u svakom svom segment upućuje na značaj liverpulske četvorke, koja je redefinisala tadašnje muzičke obrazce i stvorila nove muzičke forme, koje se koriste i danas.

“GUITAR VISUAL” ART održaće se u Sava centru ( 15-17. Mart 2013.)- svečano otvaranje izložbe održaće se u Art klubu u 15. marta, sa početkom od 17h. Izložba “The Beatles On” predstavlja vizuelni prikaz koncepta sa  retrospektivnim karakterom, kojim je naglašen značaj i uticaj Bitlsa. U okviru izložbe biće prikazane “Beetle” memorablije koje upućuju na mesto i fenomen Bitlsa u muzičkoj i klturnoj istoriji sveta.

PRATEĆI PROGRAM:

  • Javna stručna vođenja kroz izložbu (od 13h i od 18h)
  • Tiha prodaja fotografija Roberta Vitkovera
  • Tiha prodaja plakata grupe The Fool

 

UČESNICI IZLOŽBE / PROGRAM:

THE FOOLBarry and Yosha Finch. Art radovi, umetnika koji su šezdesetih godina sudelovali u projektovanju, slikanju i konceptualizaciji  vizuelnog jezika za Bitlse i mnoge druge.

"The Fool" smbolično nazvana art grupa prema tarot karti koja predstavlja sve što simbolizuje kreativnu materiju. Dizajnirali su postere i kostime, oslikavali omote albuma i instrumente za bendove poput “The Beatles”, “The Cream”, “The Hollies” i mnoge druge.

Nakon dizajniranja kostima za Bitlse “All you need is love special” , “The Fools” su dobili ponudu od Brajana Epsteina da urede celokupan enterijer i eksterijer Apple Butika u Baker Street-u.Ne samo što su oslikali celu građevinu , već su i dizajnirali sve što se nalazilo u butiku. Ovo je bilo propraćeno Wonderwall-om i Magical Mystery turnejom Bitlsa gde je Yosha iznova radila sve kostime.

ROBERT VITAKER – Fotografije britanskog umetnika: Bitlsi 1964 -1966.

Robert Vitaker spade u istaknute fotografe koji su razvijali koncept koncertne fotografije 60–tih godina. Britanski fotograf je poznat širom sveta po svom inovativnom fotografskom stilu. U impozantnom fotografskom opusu, najznačajnije mesto zauzimaju fotografije Bitlsa iz perioda 1964-1966. Osobeni stil koji se prepoznaje u kompoziciji, kadriranju i prikazu određenog motiva, stvaran je uz uticaj Salvadora Dalija i Nadrealizma.

Tokom šezdesetih R. Vitaker je fotografisao najveće muzičare tog vremena. Na njegovim fotografijama pored Bitlsa našli su se i Mik Džeger, Erik Klepton i njegova grupa Krim , kao i mnogi drugi.

R. Vitkover je pratio i dokumentovao poslednju svetsku turneju Bitlsa. Fotografije nastale u ovom period prestavljaju značajan istorijski I kulturni arhiv. FAKULTET PRIMENJENIH UMETNOSTIU ličnom spravopisu (In His Own Write, 1964), izložba ilustrovanih plakata studenata i profesora FPU  na tekstove Džona Lenona.

Jugoslav Vlahović i Rastko Ćirić, profesori Fakulteta primenjenih umetnosti, organizovali su izložbu ilustrovanih plakata 2006. godine, na prevedene tekstove iz knjige Džona Lenona U LIČNOM SPRAVOSPISU (In His Own Write, iz 1964) koja je bila s uspehom izlagana nekoliko puta.

Prva izložba održana je od 9-15. decembra 2006. u galeriji District u organizaciji prof. Marka Lađušića. Ilustracije je radila generacija studenata koja je diplomirala 2008, kao i par profesora. Izložba sa ukupno 24 ilustrovana plakata, predstavljena u okviru Guitar Visual Arta dopunjena je novim radovima sadašnjih studenata.

Knjigu U LIČNOM SPRAVOSPISU, u izdanju Gradine iz Niša. prevela je Nada Trandafilović. 

CLIORevolucija u glavi, Pesme Bitlsa i šezdesete” - Izložba grafičkih novela i promocija knjige. Prikaz štampanih inostranih izdanja posvećenih Bitlsima.

Knjiga „Revolucija u glavi. Pesme Bitlsa i šezdesete“ Ijana Makdonalda važi za jedan od najautoritativnijih radova o Bitlsima napisanih do danas. Tome doprinosi činjenica da autor, iako nesporno pripada korpusu ljubitelja Bitlsa i njihove muzike, nastoji da ih prikaže objektivno, ukazujući nam na njihove stvaralačke domete, ali i na nedostatke, koje je umetnički dvojac Lenon-Makartni vešto pretvarao u prednosti. Poseban ton ovoj svojevrsnoj enciklopediji Bitlsa daje osvrt na buntovne šezdesete, odnosno na političke, društvene i ekonomske okolnosti u kojima je stvarao legendarni bend.

DALLAS RECORDSPrikaz diskografije Bitlsa. Četrnaest albuma u originalnom obliku na 180 gramskom vinilu.

Naslovi uključuju dvanaest originalnih 'britanskih' albuma The Beatles objavljenih između 1963. i 1970. godine. Tu je i album Magical Mystery Tour koji je originalno objavljen prvo u Americi, a sada je deo temeljnog kataloga benda. Past Masters, Volumes One & Two je dvostruki album sa A i B stranama singlova koje nisu na albumima, pesmama sa EP izdanja i raritetnim snimcima.

KONCEPT (THE BEATLES LIVING ROOM) – Koncept Milenka Adamova o razvoju rokenrola tokom šezdesetih i sedamdesetih. Postavka autentične bine, instrumenata, kostima i raritetnih eksponata.

 

“GUITAR ART CINEMA” – je nova aktivnost festival koja će se održati u Amfiteatru Sava centra (15-17. mart) -  Prikaz sećanja kroz  filmove, kao bitan element specifične vizualne predstave o Bitlsima, predstavlja koherentan segment projekta The Beatles On.

 

PROGRAM:

PETAK, 15. MART

A hard day’s night

SUBOTA, 16. MART

Help!

NEDELJA, 17. MART

Dokumentarni filmovi

Autorski dokumentarni filmovi Beri Finča

"Liverpool" – Dokumentarni film Dejana Cukića, koji je sniman decembra 2005. godine u produkciji TV Metropolisa.

U okviru “Guitar Visual” arta 17. marta sa početkom u 17h održaće se Tribina, na kojoj će se govoriti fenomenu Bitlsa i popkulturi šezdesetih.

Učesnici tribine:

Zoran Smijanović, Radina Vučetić, Petar Janjatović, Aleksandar Raković, Kosta Bunuševac, Aleksandar Mandić, Predrag Marković, Zoran Paunović.

Ulaz na izložbu je besplatan, a cena karata za projekcije filmova je 200. dinara.