Zvanično najavljen program 18. Guitar Art Festivala na konferenciji za novinare

Osamnaesti Guitar Art Festival održaće se od 20. do 25. marta pod sloganom "Integracije". Festival će i ove godine opravdati status jednog od pet najvećih festivala gitare u svetu, sa preko 100 učesnika iz 20 zemalja sveta.

Osamnaesti Guitar Art Festival održaće se od 20. do 25. marta pod sloganom "Integracije". Festival će i ove godine opravdati status jednog od pet najvećih festivala gitare u svetu, sa preko 100 učesnika iz 20 zemalja sveta. Tokom šest koncertnih večeri i 12 koncerata, publici će se predstaviti atraktivan izbor svetskih muzičara iz oblasti klasike, tanga, flamenka, bluza, roka i savremenog muzičkog stvaralaštva.

Na konferenciji za novinare održanoj 17. marta u Skupštini grada Beograda, zvanično je predstavljen  program ovogodišnjeg Guitar Art festivala. Prsutnima su se obratili zamenik šefa delegacije Evropske Unije u Srbiji Oskar Benedikt, direktor Italijanskog instituta za kulturu Davide Scalmani, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Erika Kuenne, Maris Tebecis iz Ambasade Australije, Graça Costa Macedo iz Ambasade Portugala, Joana Budišin iz Ambasade Poljske i Javier Vacas Jurado iz Instituta Servantes u Beogradu.

Direktor festivala Boško Radojković, istako je na konferenciji da Guitar Art  kao punoletni festival ima cilj, ali i odgovornost, da gradi bolju kulturnu budućnost, ujedinjuje region i umetnike u zajedničke projekte i omogući bolje mapiranje gitarista na kulturnoj karti Evrope. Takođe, punoletan festival ima odgovornost da brine o mladim talentima, domaćim koncertnim umetnicima, ali i publici koja treba da kroz Guitar Art festival ima prozor u svet savremenih muzičkih dešavanja.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delagacije EU u Srbiji, zahvalio se organizatorima festivala na izuzetnoj saradnji, i izjavio da je za Evropsku komisiju u Srbiji veoma važno da podrži festival koji, između ostalog, okuplja šest jako talentovanih gitarista iz regiona. To je poruka o razvijanju saradnje, koju će veliki broj mladih ljudi imati priliku da čuje.

Davide Scalmani, direktor Italijanskog Instituta za kulturu, izrazio je zadovoljstvo što nastavlja saradnju sa Guitar Art festivalom i istakao da je ovogodišnje izdanje Festivala je naročito značajno jer imamo svetsku premijeru dela "Bel Grado"  italijanskog kompozitora Carla Domeniconija.

Ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Erika Kuenne, izrazila je zadovoljstvo projektom "Gitarske integracije", koji okuplja mlade gitariste iz celog sveta u World Guitar orkestar. Ove godine festival će ugostiti 8 studenata iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i dva profesora koji držati predavanja i radionice za učesnike iz celog sveta.

Festival će svečano otvoriti koncert „Fuzija latinoameričke klasike“ - Roberto Aussel, Aleksandar Nikolić i Anima Musicae kamerni orekstar, 20.marta u Zadužbini Ilije M.Kolarca od 20 časova. Naredne večeri u Domu omladine Beograda očekuju nas koncerti od 18 i 19 časova, na kojima će se predstaviti gitarista Sanel Redžić  i Nemanja Ostojić. Od 21 čas nastupiće Bojan Ivanovski Jobby.
Sreda 22.mart rezervisana je za koncerte gitarista Darka Bageskog i Srđana Bulata sa početkom od 18 i 19 časova u Domu omladine. Iste večeri, u 21 čas nastupiće Giorgos Georgopolous Quartet.
Niz koncertnih programa ovogodišnjeg Guitar Art festivala upotpuniće legendarni Tommy Emanuel 23.marta u Sava Centru od 20 časova.
U petak 24.marta festivalskoj publici predstaviće se Radoš Malidžan od 18 časova i Mak Grgić od 19 časova u Domu omladine. Ultra High Flamenko i Rosario Toledo nastupaju od 21 čas.    Na svečanom zatvaranju 18. po redu Guitar Art festivala očekuje nas dodela nagrada učesnicima festivala od 19 časova u Domu omladine Beograda, a nakon toga sledi koncert World Guitar Orchestra u 20 časova. Gitarske integracije čije ime nosi ovogodišnji festival, potvrdiće Carlo Domeniconi i Gitarske integracije sa početkom od 21 čas.
 
Press Point Guitar Art
Svakog dana tokom trajanja festivala biće organizovan Press point od 20. do 25. marta u Domu omladine Beograda, koji će omogućiti novinarima da se informišu o umetnicima koji će te večeri nastupati.