Zamenik šefa Delegacije Evropske Unije u Srbiji, gospodin Oskar Benedikt najavljuje "Gitarske integracije"

Glavni umetnički projekat 18. Guitar Art Festivala "Gitarske integracije" održava se uz podršku i pomoć Delegacije Evropske Unije u Beogradu, EU Info centra i Italijanskog instituta za kulturu.

Gospodin Oskar Benedik, zamenik šefa Delegacije Evropske Unije u Srbiji govori o projektu "Gitarske integracije". Projekat okuplja šestoricu gitarista u usponu iz 6 bivših jugoslovenskih republika, za koje poznati italijanski kompozitor Karlo Domenikoni piše premijerno delo "Bel Grado", koje će umetnici izvesti na svečanom zatvaranju festivala 25. marta u Domu omladine Beograda.

"Naša delegacija u Beogradu pokušava da podrži Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji. To je naš glavni cilj. Takođe podržavamo brojne projekte koji se odvijaju u različitim oblastima i koji spajaju mlade ljude i umetnike iz različitih zemalja iz regiona. Mislim da je to jedan simbol. Moramo da gledamo unapred, da stvaramo zajedno i da stimulišemo mlade ljude da zajedničkim snagama stvore nešto.

U okviru projekta "Gitarske integracije" imate svetsku premijeru i ona privlači pažnju koju inače ne biste imali, ona privlači pažnju medija, ali i celog sveta. I stoga, mislim da je to odlična ideja. I povrh svega toga, činjenica da u projektu učestvuje šestoro mladih umetnika iz regiona, koji  zajedno sa maestrom Karlom Domenikonijem stvaraju novo delo je dodatni simbol ovog projekta. Smatram da to privlači pravu pažnju, zato što je to jedan pozivitan događaj i pozitivan koncept koji ste stvorili.

Kreatvina energija u Srbiji, posebno ovde u Beogradu, pronalazi svoj najveći izraz na ovakvim festivalima, i zaista smatram da bi trebalo da festival postavimo na mapu Evrope. On mora da postane mnogo poznatiji, a to će takođe pomoći Srbiji i pomoći će umetnicima koji nastupaju na festivalu da se upoznaju sa publikom i da možda naprave karijeru i u inostranstvu, i da pokažu svetu koliko su ljudi iz ovog regiona talentovani.

Vidimo se Guitar Art Festivalu, 25. marta na koncertu "Gitarskih Integracija"."

Video

Guitar Art Integracije - Mr. Oskar Benedikt, Deputy Head of the EU Delegation