Erika Kin, Kulturni ataše ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji govori o projektu World Guitar Orchestra!

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu podržala je veliki projekat World Guitar Orchestra & Guitar Integration. Festival ima privilegiju da ugosti 8 studenata i 2 profesora iz Sjedinjenih Američkih Država!

Erika Kin, ataše za kulturu Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu govori o projektu "World Guitar Orchestra & Guitar Integration", koji se organizuje u sklopu 18. Guitar Art Festivala. Zahvaljujući velikoj podršci Ambasade, u projektu učestvuju: profesori - Stephen Mattingly i Nemanja Ostojić i studenti - Branden Cravalho, Jeremy Waldrip, Evan Taucher, Jeremy Hiniker, Evan Hawk, Aidan Wiley Lippke, Jamie Johnson, Ian Tubbs.

World Guitar Orchestra organizuje se po prvi put na Guitar Art festivalu i deo je velikog projekta “Gitarske integracije”. Ovaj međunarodni orkestar od 150 gitara sastavljen je od svih zvaničnih polaznika festivala, a vodiće ga istaknuti nemački profesor Thomas Offermann.

"Ambasada već dugi niz godina podržava ovaj program i smatramo da je to divan način da se direktno povežu američki i srpski državljani. A ovoga puta kao dodatak - zapravo to je logičan nastavak programa, zato što prvi put dovodimo studente u Srbiju i oni će imati priliku da budu u direktnoj interakciji sa svojim vršnjacima i ostvare veoma otvorenu i iskrenu komunikaciju. Neće razgovarati samo o muzici već je ovo  jedinstvena prilika za mlade Amerikance i Srbe da razumeju šta se zapravo dešava u drugim delovima sveta i sve to međusobno razmene.

Iako je ovaj program napravljen u okvirima muzike zapravo je reč o međuljudskoj razmeni. Gradivo koje se koristi je američko gradivo i samo učenje gitare kroz norme američkog gradiva će pomoći učenicima i profesorima iz Srbije da nauče jedan drugačiji pristup i način učenja. Smatram da ne možete da prođete kroz jedno takvo iskustvo a da se ne promenite.

Stvarno se nadamo da ćemo nastaviti naše partnerstvo sa Guitar Art festivalom i ono što zaista cenimo je komponenta društvenog angažovanja ovog programa. To je veoma vredno čak i kada dovodite slavne muzičare ili umetnike. Mi uvek odvajamo vreme kada se oni druže sa decom i razgovaraju o drugim stvarima a ne samo o muzici. Ovde u Srbiji ima mnogo mogućnosti, mnogo načina pomoću kojih možete postati uspešan preduzetnik i to je ono što želimo da promovišemo. Muzika, umetnost zapravo je odličan način pomoću kojeg želimo da podelimo ovu poruku.". 

Vidimo se na Guitar Art Festivalu!

@foto: TELEGRAF, Marko Todorović 

@video: Vladimir Miladinović Piki

Video

Ms. Erika Kuenne, Cultural Attaché in the Embassy of The United States in Serbia