WORLD GUITAR ORCHESTRA, CARLO DOMENICONI I PREMIJERA KOMPOZICIJE „Bel Grado“ KAO KRUNA PUNOLETSTVA GUITAR ART FESTIVALA

Program poslednje večeri  18.Guitar Art festivala predstavljen je na današnjoj press konferenciji u Domu omladine Beograda.

Festivalskoj publici predstaviće se World Guitar Orchestra od 20 časova, Carlo Domeniconi sa početkom od 20:30 časova, a od 21 čas očekuje nas  svetska premijera  Domeniconijeve kompozicije „Bel Grado“ u interpretaciji šest gitarista (Nemanja Ostojić, Darko Bageski, Radoš Malidžan, Sanel Redžić, Mak Grgić i Srđan Bulat).

Maestro Carlo Domeniconi novinare je informisao o projektu „Integracije“  i saradnji sa mladim gitaristima.

 „U prvom trenutku to je bilo samo za mene,  Belgrado je italijanski naziv za Beograd, a ja sam ga razdvojio u dve reči. Bio sam zadovoljan pozivom da budem deo ovo projekta, pogotovo zbog toga što mnogo volim balkansku muziku. Šest gitarista koji će svirati moju kompoziciju imaju istu profesiju, imaju zajednički jezik, koji je takođe deo mog jezika, i ja sam klasični gitarista, pa mogu da razumem šta oni žele da urade, i postignu, pa čak i da li da se osećaju dobro ili loše. Ne možeš da pišeš za ljude koji misle da mogu da se prikažu, u dobrom svetlu, a da iznutra nemaju ničeg što bi pokazali.“

Činjenicu da će delo „Bel Grado“ biti predstavljeno samo večeras na Guitar Art festivalu, italijanski maestro je prokomentarisao:

„Svako delo može biti interpretirano sa idejom da se svira samo jedanput.  Potrebno je biti prisutan ovde, u ovom trenutku. Za mene, to je kruna našeg rada, a ishod ćemo videti. Radom na ovom projektu, gitaristi su sebi stvorili novo iskustvo. Poenta je da na delu radimo zajedno, da svi budemo tim.“

Gitarista Domeniconi iskazao je zahvalnost što se pridružio projektu „Integracija“ i dodao da muzički jezik ima mogućnost da spaja potpuno drugačije i suprotne stvari kao i da su integracije ključ za svet koji je dostupan svima.