Vasil Hadžimanov: "Bitlsi" su shvatili suštinu muzike

Poznati muzičar pred koncert 12.marta u Domu Sindikata priča o uticaju "Bitlsa" na muzičku istoriju

Ovogodišnji Guitar Art Festival biće otvoren koncertom posvećenim obeležavanju 50. godina postojanja jednog od najvećih bendova u istoriji muzike-legendarnih Bitlsa. Među muzičarima koji će 12. marta u čast Bitlsa nastupiti u Domu sindikata je i Vasil Hadžimanov, koji će zajedno sa Vlatkom Stefanovskim i Biserom Veletanlić interpretirati hitove ove grupe na sasvim drugačiji način.

Šta je za Vas prva asocijacija na Bitlse, sama muzika ovog benda ili ikonografija koja ih prati?

"Bitlsi me asociraju na mnogo toga. Naravno na njihovu muziku i dvojac koji je komponovao na desetine pesama koje traju i trajaće dok je nas, ali i na detinjstvo i na moje prve kontakte sa popularnom muzikom.

Šta ste vi spremili za izvođenje na sceni Doma sindikata 12.marta?

"Sa Biserom sam nastupao i snimao mnogo puta, sa Vlatkom takođe, ali ovo je prvi put da ćemo svo troje zajedno izvesti par numera u čast ovoj sjajnoj grupi. Ne bih da otkrivam koje će to pesme biti ali ova kombinacija ne može da omane"

Koji je vaš odgovor na kultno pitanje ko je kriv što su se Bitlsi raspali, Joko Ono ili nešto drugo?

"Ne bih uopšte krivio Joko za njihovo razilaženje. Mislim da je to stvar zasićenja i želje za promenom, što je potpuno prirodan i čak pohvalan put za svakog muzičara."

Po vašem mišljenju koji je, u muzičkom smislu govoreći, najveći doprinos Bitlsa svetu kakvom ga poznajemo?

"Svaka dobra pesma može da se izvede na milion različitih načina. Da li je to promena aranžmana ili stilski potpuno drugačija muzika ili nešto treće, samo dokazuje da je kvalitet te numere toliko jak da šta god uradio sa njom ona ostaje svoja i i dalje zvuči perfektno. Bitlsi su redak primer autora koji su uspeli da u 99% svog materijala pogode tu suštinu koju svi tražimo i da i ne znajući spoje nespojivo, inspirišući brojne muzičare da obrade njihovu muziku na svoj način. To je po meni najveće dostignuće jednog autora muzike."