"I N T E G R A C I J E" novi video talentovanog studenta filmske režije Andirije Đokića o Guitar Art Festivalu

Andrija Đokić student je završne godine filmske režije na SAE institutu u Beogradu. Do sada je radio na mnogobrojnim projektima i kratkim filmovima. Na Guitar Art Festivalu učestvuje od 2016. godine, nakon koga je predstavio svoj krataki video o festivalu pod nazivom "GAF Connecting People".

Nakon 18. Guitar Art Festivala, koji se održao od 20. do 25. marta u Beogradu,  predstavljamo vam novi kratak video Andrije Đokića "I N T E G R A T I O N". Andrija uspešno uspeva da u formi kratkog filma predstavi svoj pogled na festival. U svom radu uspeo je da integriše najrazličitije aktivnosti festivala i da prenese deo atmosfere Guitar Art Festivala.

Integracije dobro opisuju Andrijin rad, on spaja delove u celinu, povezuje i ujedinjuje. Isto tako Guitar Art Festival nastoji da integriše talentovane i vredne mlade umetnike, koji će uzajamno sarađivati i kojima želimo da pomognmo u građenju uspešne umetničke karijere.

Andrija Đokić je jedan od talentovanih mladih umetnika koji čine naš tim. U narednim redovima saznajte kako je postao deo Guitar Art Festivala.

Zašto si izabrao Guitar Art Festival? Video sam da će na festivalu gostovati neki od najvesšjih i najzanimljivijih savremenih gitarista, a posto sviram gitaru već deset godina, mislio sam da spojim lepo i korisno.

Kakvo je za tebe bilo iskustvo raditi na  festivalu? Bilo je divno biti deo tima koji je odgovoran za toliko raznovrsnih koncerata i radionica.

Kako ti kao mladi filmski režiser vidiš Guitar Art Festival? Mislim da je GAF jedan od naših najzanimljivijih festivala, ne samo zato što na njemu mogu da se gledaju koncerti ljudi koji su majstori svojih instrumenata, nego zato što takođe pruža mogucnost za sticanje novih iskustava i prijatelja. Koncerti su sjajni, ali mislim da je bitno napomenuti koliko su radionice i takmicenja bitan i uzbudljiv deo festivala.  

Koliko se po tebi  muzika i film - dopunjuju? Muzika igra veliku ulogu u prenošenju odredjenih osećanja publici; slika i zvuk mogu zajedno da ostave mnogo veci utisak na gledaoce nego sto bi mogli pojedinacno, do te mere da su neke od najupečatljivijih scena u istoriji filma definisane muzikom, gde je najočigledniji primer Štraus u Kjubrikovoj Odiseji. Izmedju ostalog, nemi filmovi su prvo bili prikazivani sa muzikom, sto dovoljno govori o njenom znacaju za sedmu umetnost.

Šta je po tebi najvažnije u dokumentarnom filmu? Dočarati gledaocima kako je proživeti dešavanja poput ovog, ali to uraditi na zanimljiv, filmican nacin: dokumentarni film je nesto mnogo vise od jednostavnog belezenja nekog događaja, i kao umetnička forma ima ogroman, ali retko iskoriscen potencijal da učini stvarnost jos zanimljivijom.   

Kako bi opisao svoj kratak film o ovogodišnjem festivalu? Ideja je bila da gledaocima prenesem iskustvo prisustvovanja festivalu, ali i da muzičare prikažem na slikovit i interesantan način.

Šta si želeo da poručiš ovim filmom? Hteo sam da pokazem kako je GAF jedan od najzanimljivijih festivala u Beogradu, i da zaintrigiram gledaoce koji misle da nije interesantno gledati koncerte klasicne gitare.

Koji su ti planovi za budućnost? Nakon što zavrsim sa fakultetom, planiram da idem u inostranstvo na master studije; cilj je da jednog dana reziram dugometražne igrane filmove.

Video

Integration - Andrija Đokić