Péter Girán - pobednik ovogodišnjeg takmičenja Guitar Art Festivala

Kakvi su tvoji utisci o Gitar Art festivalu? Zaista mi se svidela organizacija festival, veoma je profesionalna.

Da li si očekivao pobedu u najtežoj kategoriji takmičenja na Gitar Art festivalu? Uopšte nisam očekivao da ću osvojiti prvu nagradu. Uvek se takmičim sa motoom “sve je moguće”.

Kakvi su tvoji utisci o ostalim takmičarima? Nisam čuo nikoga ko je svirao, ne volim da slušam konkurenciju.

Šta biste poručili  mlađim kolegama? “Uvek dozvolite muzici da vas pomera, nemojte samo da svirate i uvek nastojite da budete tehnički savršeni.”.

Da li su festivali bitni za mlade gitariste? Festivali su veoma važni jer predstavljaju mesto gde možemo da se sastanemo i slušamo jedni druge, diskutujemo o stvarima i učimo jedni od drugih. Većina festival pruža sve prilike gitaristima koje su im potrebne. 

Kada si odlučio da ćeš postati gitarista? Kada sam imao 14 godina, godinu dana pre polaska u srednju školu.

Koji profesori su najviše uticali na tebe? Svi moji profesori, a oni su Erika Sára, Tamás Straub, Dávid Pavlovits, András Csáki, Balázs Arnóth.

Da li si već odlučio koji koncertni program najviše odgovara tvom senzibilitetu? Smatram da mi sviranje muzike 20.veka i savremene muzike najviše odgovara. Takođe, volim i flamenko. Stvarno uživam slušajući ga i svirajući ga. 

Da li je ovo tvoja prva poseta Beogradu? Kako ti se dopada grad? Da, ovo je moja prva poseta Beogradu. Nažalost, nisam mogao da razgledam mnogo zato što sam bio skoncetrisan na takmičenje.