AKI RAHIMOVSKI – NE MOŽEMO NAPRIJED AKO SVAKI PUT NE DAMO NEŠTO VIŠE

Vitka Vujnović razgovarala je sa Akijem Rahimovskim o predstojećem koncertu Parnog Valjka u Herceg Novom

“Parni valjak”  traje već 42 godine, okuplja publiku u kojoj su bar četiri generacije, a njihov koncert u Herceg Novom, prvi put, biće organizovan u okviru Guitar art summer festa, 16. avgusta na Kanli kuli. Frontmen grupe Aleksandar – Aki Rahimovski kaže –  dovoljno znam Crnu Goru i dovoljno znam Herceg Novi, taj prekrasni prostor na Kanli kuli gdje je stvarno akustika kraljica,  tako da  sam  srećan što ćemo napokon kao „Parni valjak“  biti  tu i podijeliti to uživanje sa publikom. Na Kanli kuli je i scenografija koja je prirodna, sve to skupa  budi u čovjeku dosta emocija, daje vam šansu da kad krene koncert zaplovite a da  vrijeme  jednostavno stane; tada ne razmišljate ni koliko  koncert traje, ne razmišljate ni o čemu –  jednostavno uživate… a ne možemo ići naprijed ako ne dajemo svaki put nešto više; ne živi se od stare slave.

– Vi  koncerte najavljujete kao plovidbu za publiku; da li nam možete reći jeste li već odlučili uz koju numerućemo zaploviti u Novom?

–  To ne; to je ta bajka, a kada je odate onda to više nije bajka. Ta plovidba je ustvari presjek našeg rada, a akustika je krenula iz jednog perioda od 1994. godine kada je bio popularan MTV Unpluged, kada je Erik Klepton dobio šest Gremija za svoj album. Mi smo jednostavno razmišljali: ajmo probat mi dokumentarno sebi to napravit, da vidimo kako će to biti. To smo radili u jednom malom pozorištu – Zagrebačkom kazalištu mladih gdje staje oko 400 ljudi. Onda smo morali dodavati stolice, i to se isto spontano dogodilo. Publika je bila za nas. Sve naše pjesme su rađene uz gitaru ili uz klavir,  vratimo se izvoru od koga je nastala pjesma. Jedan topli zvuk tih akustičnih instrumenata, prirodan zvuk bubnja, prirodan zvuk gitare i klavira tako da se dogodila ta a hemija i taj album „Live in ZKM – Bez struje“ dan danas je najprodavaniji album. U Sloveniji je prodat u 100 000 primjeraka, i sad kada to podijelite koliko ima Slovenaca ispada da svaka deset hiljadita ili petnaest hiljadita porodica ima kući taj CD. Bila je i kaseta, bila je na kraju i VHS, tada nije bio DVD, a evo sad nakon deset godina je izdat ponovo DVD i CD, tako da je on najprodavaniji album, ne samo „Parnog valjka“, nego u istoriji rokenrola u regiji.

Čini se da su na vašim koncertima u regionu  zastupljene sve generacije…

–  Naša generacija, ako ih puste iz staračkih domova, ako dobiju izlaz (smijeh) šalim se. To je to: nije sve u novcima, nešto je i u zlatu i nekretninama . Naše nekretnine su generacije publike. Nekih četiri, pet generacija smo dobili, pogotovo nakon one četvorogodišnje pauze od 2005. do 2009. godine. Kad smo se ponovo skupili, kad smo se zaželjeli i kad smo htjeli da se vratimo. Nismo se htjeli vratit na način nekakve nostalgije ni praviti neku turneju „take the money and run“. Ne. Jednostavno smo rekli: „OK, vraćamo se ali moramo dati ljudima nešto novo, znači nove pjesme. Hus je u toj pauzi napisao dosta pjesama, tako da smo snimili album „Nakon svih godina“ i da vidimo jesmo li još aktuelni i imamo li što za reći. Ta pjesma je za mjesec dana zauzela sve top liste, i to je taj „klik“ – idemo dalje. I onda kad smo se pojavili na koncertima, recimo u Beogradu, u dva dana su dvije „Arene“ rasprodane. Tu i  vidiš neke nove klince koji su u tom  periodu upoznali „Parni valjak“, da li preko roditelja,  you tuba, ili na neki drugi način. To je  ta  svježa krv koja se vezala uz nas. Jednostavno to je to – razlog da idemo dalje, samo sa novim pjesmama, normalno i sa materijalom koji stoji iza nas, a hvala Bogu, ima ga dosta.

Mi smo bend koji postoji 42 godine, i tako trteba da krene ta priča koja sve povezuje. Vi kad gledate taj koncert, onda nezavisno od toga koliko godina imate, uvijek sebe nađete u jednom periodu, neka pjesma koja vas veže da li uz ljubav, da li uz neke srećne stvari, tako da vas „vozi“ kompletno do današnjeg dana i to je čar.

Da li je ljubav čarobni sastojak formule za uspijeh „Parnog valjka“ svih ovih decenija?

– Sigurno. Ljubav je definitivno, ono što se kaže, Božija stvar. Kad imate ljubav imate sve, ali je trebate stvarno ne potrošiti, nego je jednostavno dijeliti sa ljudima, i to je moć ljubavi.

Poruka za publiku u Herceg Novom?

-Dođite da skupa plovimo kroz akustiku, kroz sve naše pjesme i da uživamo zajedno.

Izvor: Radio Herceg Novi

Autor: Vitka Vujnović