Publika na Balkanu slična je publici u Španiji

Alfonso Linares sa svojim flamenko sekstetom po prvi put nastupa u Crnoj Gori na 12. Guitar Art Summer Festu u Herceg Novom.

Alfonso Linares - flamenko gitarista govori o predstojećem Argentarijum koncertu  na 12. Guitar Art Summer Festu . Publika u Crnoj Gori imaće priliku da po prvi put čuje flamenko sinfoniko, koji će nam predstaviti španski sekstet sastavljen od najboljih sifoniskih muzičara Andaluzije. Alfonso & Miguel Linares Flamenco sextet čine - Alfonso Linares (gitara), Miguel Linares (viola), Salvador Anaya (glas), Daniel Morales (perkusije), Jorge Munoz (violončelo) i Fran Moreno (oboa).

Šta predstavlja koncert Argentarijum i kako je dobio ime? Koncert ARGENTAURUM  prikazuje muzičku sliku naše zemlje zajedno sa istorijom. Ovaj koncert je vrsta savremenog sagledavanja flamenka, koji ima koren u tradicionalnom flamenku izrazu. Ime koncerta potiče od srebra – Argenta i zlato – Aurum. Ovi metali su bili veoma važni za drevnu andaluzijsku civilizaciju Tartesos i naravno Rimsko carstvo.

Vaš sekstet izvodi flamenko sinfoniko, kakav je to sinfoniski flamenko? Naziv simfonijski flamenko proističe iz činjenice da je naša muzika inspirisana i stvarana pod uticajem filmske muzike i simfonisjkog orkestra. Muzika je posebna zbog same originalnosti i sastava seksteta, nešto što do sada nije viđeno u flamenku. 

Šta je za vas flamenko? Flamenko je esencija Andaluzije, on je odražava kulture koje su živele u miru i harmoniji.

Kako ste zajedno počeli da sarađujete sa Migelom, obzirom da on svita violu i komponuje, a vi ste flamenko gitarista? Zajedno smo počeli da se bavimo muzikom, mi smo blizanci i još od ranog doba stavarmo muziku zajedno. Zatim su usledili prvi projekti za scensku muziku, kao i mnogobrojni koncerti. Formiranje ovog seksteta je na nekin način obuhvatilo sve naše pređašnje projekte.

Koji muzičari su uticali na vas? Visente Amigo, Manolo Sanlukar,Stravinski, Hauard Šor i naravno Enjo Morikone.

Kako ste izabrali ostale muzičare za vaš sekstet? Oni su zapravo naši partneri već dugo godina i mnogi ih smatraju za najbolje mlade simfonijske muzičare u Andaluziji.

Kako publika na Balkanu reaguje na flamenko? Publika na Balkanu je slična publici u Španiji, to je veoma nežna i osećajna publika koja poštuje flamenko i gitaru.

Šta očekujete od koncerta u Herceg Novom? To je vaša prva poseta Crnoj Gori? Dolazimo sa velikom željom i mnogo energije s obzirom da je ovo veoma važan festival za nas i željno ga iščekujemo. Ovo je naše prvo gostovanje u Crnoj Gori i objavićemo dve nove pesme,  od kojih je jedna posvećena umetnosti sviranja gitare.

Video

Alfonso Linares & Miguel Linares - Alma ausente