Fado je univerzalni jezik.

Cristiana Águas i Manuel de Oliveira nastupaju 15. avgusta na svečanom otvaranju XII Guitar Art Summer Festa u Herceg Novom. Koncert se organizuje uz podršku Ambasade Portugala u Beogradu.

Šta predstavlja koncept Fado Iberia

Manuel:Na osnovu mog iskustva kao istražitelja Iberijske teritorijalne muzike, uglavnom flameko džeza i Krisiane kao moderne fado izvođačice, mi delimo istu Majku – Iberiju. Mi jednostavno puštamo osećanja koja delimo da plove što je veoma karakteristično za tip muzike koju izvodimo.

Šta Fado predstavlja za vas i da li mislite da ljudi širom sveta mogu da razaumeju šta je esencija fado muzike?

Kristiana: Fado je univerzalni jezik. Čak iako slušalac ne govori portugalski, može da pojmi opšte zmačenje s obzirom da je fado napisan za srce. Fado znači sudbina i sve se vrti oko osećaja. On peva o radosi, tugi, prevazilaženju nečega ili usamljenosti. Često peva o “saudade”, to je portugalska reč koja je neprevodiva na druge jezike. Ona izražava nagon i volju za posedovanjem ili postanjem nečega što smo izgubili ili od čega smo se odalajili. Ako je slušalac čak i najmanje povezan sa sopstvenim emocijama, osetiće i razumeće fado kao i bilo koji Portugalac.

Koliko je glas važan za fado i kako ste započeli saradnju? 

Kristiana: Glas je fundamentalni deo fada. Ne toliko zbog snage ili potencijala glasa već zbog osećaja koji prenosi. Važan je način na koji pevač oseća svaku reč i to je ono što čini svaku pesmu jedinstvenim momentom za one koji slušaju.

Šta pubilka može da očekuje od koncerta u Herceg Novom na Guitar Art Summer Fest-u?

Manuel: Cilj našeg ponovnog okupljanja je stvaranje muzike direktno na sceni. Sve je bazirano na veoma emocionalnomi iskrenom početku i očekujemo da će se naša muzika razotkriti kada nas ponese momentat ekspresije Herceg Novog.

Video

"Alma Sadina" LIVE - Cristiana Águas debut album