Najbolji Guitar Art Summer Fest do sada

Uspeli smo u misiji da organizujemo najbolje letnje izdanje festivala i dobili smo veliko priznanje medija da "Guitar Art festival određuje kulturni život Herceg Novog".

Ponosni smo zato što smo uspeli da opravdamo očekivanja i dobijemo nova priznanja od strane publike, medija i kritičara. Ovo je bilo jedno od najboljih izdanja Guitar Art Summer Festa u poslednjih 12 godina, zahvaljujući velikoj podršci Opštine Herceg Novi, TO Herceg Novi, ERSTE Banke Crna Gora, Ambasade Portugala u Beogradu i Hunguest Hotel Sun Resort, kao i dugogodišnjim prijateljima festivala Galerija SueRyder, Gradska Kafana Herceg Novi, Muzička škola Herceg Novi, našim suorganizatorima JUK Herceg Fest i mediskim pokroviteljima RTCG i Radio Herceg Novom.

Zahvaljujući njima Guitar Art Summer Fest sakupio je muzičko bogatstvo stilova i međunarodnih umetnika. Herceg Novi bio je muzički centar na mapi kulturnih dešavanja sa fenomenalnim koncertima “Fado Iberia”, “Alfonso & Miguel Linares Flamenco Sextet”, ”Parni Valjak”, “Vox2feel Duo”, “Vlada & Bajka” i “Sensartika trio”.

TEKST: P. Vujović, DANAS

Letnji Guitar art festival otvoren je 15. avgusta na Trgu od muzike Trgu Mića Pavlovića, koncertom Fado Iberia, Kristijana Agvasa i Manuele de Oliviera - jedne od najuticajnijih vokala nove fado generacije i gitariste sa značajnom međunarodnom karijerom. Svojim nastupom vrlo dobro su preneli emociju fado muzike i publika Herceg Novog je svojim pažnjom i aplauzima nagradila nastup ove portugalske grupe.

Druge večeri Parni valjak je, poštujući duh Guitar arta, akustičnim nastupom na prepunoj Kanli kuli predstavio svoj bogati opus svojih legendarnih hitova. Dva i po sata energičnim i emotivnim nastupom Akija Rahimovskog i benda na čelu sa popularnim Husom, zagrebački bend je digao na noge gledaoce još na prvim pesmama, koji su često umesto Akija pevali pesme Parnog valjka.

Neki od redovnih posetilaca ovogodišnjeg izdanja Guitar art festivala, na pitanje koji je za njih najznačajniji koncert, istaći će neobičan i originalni nastup beogradskog "Sensartika trija" na kojem je Sonja Kalajić svirala na pravoj testeri, ali i na violini u kombinaciji sa duvačkim instrumentima i gitarom, a neki drugi poznati duo gitare i glasa iz Podgorice "Vox2feel duo". No ipak, velika većina gledalaca će reći da je najbogatije veče Festivala bilo pretposlednje, kada su Alfonso & Miguel Linares Flamenco Sextet koji vode braća Afonso i Miguel predstavili sjajnu kombinaciju mešavine tradicionalnog flamenka sa instrumentima simfonijskog orkestra. Pored gitare, perkusija i glasa, viola, čelo i oboa preneli su Novljanima duh, emociju, veselje i tugu ove vrste muzike, u svom osebujnom simfonik flamenko stilu.

Jedna od kompozicija koju su izvodili zove se "Beogradska noć", a nastala je nakon njihovog nastupa na beogradskom Guitar artu. Gledaocima u Herceg Novom najavili su kompoziciju koju će posvetiti Herceg Novom. Španski sekstet izveo i svoje kompozicije rađene za teatar, a na kraju, potaknuti emocijom i energijom iz publike izveli su nezaboravnu kompoziciju prepunu emocija, ritma perkusija i vokala. U Muzičkoj školi svakog prepodneva tokom svih šest dana održavale su se radionice za dve grupe đaka, a izložba u galeriji "Sue Ryder" predstavila je fotografije života i rada Augustina Bariosa Mangore, jednog od najvećih svetskih i paragvajskih gitarista i kompozitora.

Video

Guitar Art Summer Fest 2017