Otvaranje Gitar Art festivala u znaku Bitlsa

Ovogodišnji 14. Gitar Art festival svečano će biti otvoren 12.marta u Domu sindikata koncertom na kome će u čast 50 godina od prvog albuma Bitlsa najveće hitove popularne liverpulske četvorke izvesti poznati srpski i muzičari iz regiona.

Najveće hitove popularne četvorke iz Liverpula u različitim aranžmanima izvodiće poznati muzičari iz Srbije i regiona: Aleksandra Kovač sa horom "Beogradski glas", Dado Topić, Neno Belan, Vlatko Stefanovski, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Kiki Lesendrić i drugi.
 

Posebnu obradu najlepših melodija Bitlsa spremaju Kornelije Bata Kovač sa svojim triom i umetnički direktor Gitar Art festivala, grčki gitarista Kostas Kociolis sa Beogradskim gudačkim orkestrom "Dušan Skovran".
 

Treći segment svečanog koncerta zajedno će izvesti svi učesnici i publika u velikoj dvorani Doma sindikata, izvešće neke od najvećih numera, "himni" Bitlsa.
 

Voditelji programa biće glumica Ana Sofrenović i jedan od najvećih poznavalaca Bitlsa u Srbiji, muzičar Dejan Cukić.
 

Kao uvod u svečani koncert otvaranja Gitar Arta i pola veka Bitlsa publici će se predstaviti beogradska četvorka "The Bestbeat", koja će u autentičnim kostimima izvesti polučasovni kolaž pesama sa ranih albuma, uključujući i prvi album Bitlsa.


U holu Doma sindikata posle koncerta za publiku će biti prava "igranka" iz šezdesetih, sa originalnom domaćom i stranom pop i rok muzikom te neponovljive decenije.
 

Popularni festival, praznik gitarskog zvuka poznat ne samo u regionu nego i šire po visokom kvalitetu učesnika i brojnoj publici, ove godine održaće se u najznačajnijim beogradskim koncertnim salama od sutra do 17. marta.


Kako je u nedavnom intervjuu Tanjugu rekao osnivač Gitar Arta Boško Radojković, ovogodišnji festival biće u znaku najpopularnije grupe na svetu zbog čije muzike se i sam opredelio da studira gitaru na Fakultu muzičke umetnosti, grupe koja je stvorila nove muzičke forme, koje se koriste i danas.


Radojković je istakao da se Bitlsi smatraju jednim od najvećih kulturnih fenomena 20. veka a univerzalna vrednost i značaj njihovog muzičkog stvaralaštva se iznova otkriva i danas, otuda je i moto ovogodišnjeg Gitar Arta "Modularnost".


Sastavni deo programa 14.Gitar Arta je manifestacija pod nazivom "The Beatles On" osmišljena povodom pola veka od izlaska prvog albuma Bitlsa, "Please, please me" 1963. godine i 50 godina tradicije koju Bitlsi imaju u Srbiji.


Pored velikog revijalnog koncerta na svečanom na otvaranju 14.Gitar Arta, jubilej Bitlsa biće obeležen izložbom u Sava centru u okviru pratećeg festivalskog programa Gitar vizual art, projekcijom dokumentarnih filmova, od kojih će neki biti premijerno prikazani u Sava centru i Kinoteci.

autor: Tanjug