Zvanično najavljen program 19. Erste Guitar Art Festivala na konferenciji za novinare

Devetnaesti Erste Guitar Art Festival održaće se od 16. do 21. marta pod sloganom "be connected". Festival će i ove godine opravdati status jednog od pet najvećih festivala gitare u svetu, sa preko 100 učesnika iz 25 zemalja sveta.

Devetnaesti Erste Guitar Art Festival održaće se od 16. do 21. marta pod sloganom "be connected". Festival će i ove godine opravdati status jednog od pet najvećih festivala gitare u svetu, sa preko 100 učesnika iz 25 zemalja sveta. Tokom šest koncertnih večeri i 10 koncerata, publici će se predstaviti atraktivan izbor svetskih muzičara iz oblasti klasike, tanga, flamenka, bluza, roka i savremenog muzičkog stvaralaštva.

Na konferenciji za novinare održanoj 9. marta u Skupštini grada Beograda, zvanično je predstavljen program ovogodišnjeg Erste Guitar Art Festivala. Prsutnima su se obratili direktor marketing i komunikacija Erste Banke Aleksandra Kosanović, Dragana Mitrović u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasadorka Brazila Isabel Cristina De Azevedo Heyvaert, Marija Bjelopetrović u ime Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, zamenik Ambasadora SR Nemačke u Beogradu Aleksandar Jung, Ambasador Portugala Augusto Hose Pestana Saraiva, Paul Henri Preset šef službe za informacije, komunikacije i pres  Evropske Delegaciji u Srbiji, kao i Đurđa Papazoglu – direktor Music Art Project El Sistema Srbije i Sunčica  Šido kordinatorka programa kulture u  Gete Institut u  Beogradu

Direktor festivala Boško Radojković, istako je na konferenciji da Guitar Art da program devetnaestog festivala svakako upućuje na ovogodišnji slogan i da ovo izdanje festivala donosi nove aktivnosti, ali da je i posebna uvertira za sledeći jubilarni 20. Guitar Art Festival.

Aleksandra Kosanović, direktorka marketinka i komunikacija Erste Banke izjavila je da Erste Banka podržava festival punih 10 godina, a istakla je da je posebno zadovoljstvo je što ove godine Erste Banka generalni sponzor 19. festivala.

Paul Henri Preset šef službe za informacije, komunikacije i pres Evropske Delegaciji u Srbiji zamenik šefa Delagacije EU u Srbiji, zahvalio se organizatorima festivala na izuzetnoj saradnji, i izjavio da je ovo godina Kulturnog nasleđa u Evropi i da je važno organizovati projekte koji stvaraju novo nasleđe. Projekat "Gitarske Integracije 2" ove godine predstaviće novo premijerno delo "Evropska Gitarska Svita", koju će veliki broj ljudi imati priliku da čuje sada i u budućnosti.

Augusto Hose Pestana Saraiva, Ambasador Portugala u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo što nastavlja saradnju sa Guitar Art festivalom i istakao da je ovogodišnje izdanje Festivala je naročito značajno jer po prvi put dovodi portugalsku divu Dulce Ponteš.

Festival će svečano otvoriti koncert brazilskog Dua Assad u petak 16, marta u Domu omladine Beograda od 20.00 časova.  Naredi festivalski dan posvećen je novoj aktivnosti festivala BGD | Belgrade Guitar Day u oviru koga će se održati izložba i postavka instalacije gitare na Trgu Republike i koncertni program u Domu omladine Beograda gde će se održati koncert Erste koncert najvećih gitarskih talenata, kao i koncert legendarnog bluz trija Michael Hill. Naredne  večeri u Domu omladine Beograda očekuju nas koncerti od 18 i 19 časova, na kojima će se predstaviti Duo Mushkalica i Joaquin Clerch. Od 21.00 časa nastupiće španski sastav Puerto Flamenco
Ponedeljak 19. mart rezervisana je za koncerte Duo Melisa i koncert Pacho Floresa i Jesus Pinguino Gonzales. Iste večeri, u 21 čas nastupiće crnogorski ansambl Srđan Bulatović i Darko Nikčević.
Jedan od najznačajnijih koncerata na festivalu je svakako najveća portugalska diva Dulce Ponteš koja će nastupiti 20. marta u Sava Centru od 20 časova.
U sredu, 21. marta na svečanom zatvaranju 19. po redu Erste Guitar Art Festivala očekuje nas dodela nagrada učesnicima festivala od 19 časova u Domu omladine Beograda, a nakon toga sledi koncert Peter Girana prošlogodišnjeg pobednika Guitar Art Festivala. Projekat "Integracije 2" predstaviće premijeru "Evropske Gitarske Svite" koju pišu četri mlada kompozitora uz mentorstvo Dušana Bogdanovića. U drugom delu koncerta nastupiće Guitar World Orchestra koji će voditi Thomas Offerman i Omladinski simfonijski orkestar El sistema koji će voditi Herardo Estrada.
 
Press Point Erste Guitar Art Festival
Svakog dana tokom trajanja festivala biće organizovan Press point od 16. do 21. marta u Domu omladine Beograda, koji će omogućiti novinarima da se informišu o umetnicima koji će te večeri nastupati.

photo: Željka Dimić

Video

Dulce Pontes - Guitar Art Festival 2018