Koncert orkestra Youth Balkamerata

Guitar Art Festival, Institut Servantes u Beogradu, Ambasada Argentine u Beogradu, Ambasada Španije u Beogradu i Ambasada Venecuele u Beogradu imaju čast da Vas obaveste da će se u sredu, 27. juna u 19.00 časova u bašti Kuća kulture Guitar Art Festivala (ul. Jole Serdara 11) održati koncert orkestra Youth Balkamerata

Ovaj orkestar mladih ljudi formiran je u Srbiji u okviru projekta Alegrija, sa posebnim  akcentom na inkluziji i društvenom preobražaju putem muzike, a pod dirigenntskom palicom venecuelanskog maestra Herarda Estarade Martinesa.

Cilj ovog koncerta je prikupljanje sredstava koje bi omogućilo putovanje orkestra u Španiju kako bi prisustvovali Svetskom samitu orkestarskog dirigovanja koji će se odžati u Uelvi od 6. do 11. Avgusta 2018.godine.

Na ovom koncertu izvodiće se dela klasične i latinoameričke muzike. Osim toga, uživaćete u svetskoj premijera dela "Ronda el Tango“ argentinskog kompozitora, Serhia Rene Martinesa,  koji ce i sam prisustvovati koncertu.

Koncertni program:

Aldemaro Romero - "Fuga con Pajarillo"

Gustav Holst - "St. Paul's Suite"

Alfredo Zittarosa - "El Violín de Becho"

Eduardo Gatti - Los Momentos

Leonardo Cardenas - Albazo

Fernando Leon Renhifo - Last movement of 3 Danzas Colombianas.

Sergio Rene Martinez - "Ronda el Tango"

Ante Grgin: Theme and Variations for clarinet and string orchestra- Solist: Jovana Lađević

Herardo Estrada Martines je jedan od vodećih dirigenata na internacionalnom nivou.  Pobednik Golden baton na Međunarondom takmičenju u dirigovanju 3.0 (Paragvaj-Španija) ističe se i na drugim međunarodnim takmičenjima kao što je Međunarodno dunavsko takmičenje u dirigovanju (Budimpešta, Mađarska) gde je osvojio drugo mesto i Specijalnu nagradu orkestra, zatim Međunarodno takmičenje u dirigovanju Crno more (Konstanta, Rumunija), gde je bio finalista i dobio Specijalnu nagradu orkestra.  Rođen u Karakasu, Venecuela, 5. Avgusta 1980.

 

Herardo Estrada Martines je rano stekao obrazovanje kao violinista, a kasnije je studirao perkusije.  Veština sviranja nekoliko različitih instrumenata  je vrlo pozitivno uticala i obogatila rad Maestra Estrade.  Učio je dirigovanje od izuzetnih profesora iz Venecuele i Španije, diplomirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Herardo Estrada Martines neprekidno produbljuje i obogaćuje sovje profesionalne veštine i znanje kroz učestvovanje u raznim radionicama širom sveta.  Zbog svog iskustva sa svetkim poznatom orkestrom El Sistema u Venecueli, dobio je jedinsvenu orkestralnu i obrazovnu praksu u svojoj zemlji.  To ga je motivisalo da podučava mlade generacije muzičara, sa kojima i dalje uspešno radi na međunarodnom nivou.  Estrada je tip kompozitora koji radi sa različitim žanrovima.  On je veliki obožavalac venecuelanske etno muzike koja ga ispiriše da stvara svoja simfonijska dela.

 

 

Herardo Estrada Martines je takođe briljirao i u kulturnom menadžmentu.  Bio je državni sekretar za kulturu u Karabobu, Venecuela.  Skoro osam godina radio je kao prvi sekretar venecuelanske ambasade i kao kooridantor latinoameričkog kulturnog centra Simon Bolivar u Minsku, Belorusija.  Kao dirigent Herardo Estrada Martines nastupao je sa izuzetnim orkestrima na prestižnim pozornicama Španije, Portugala, Rusije, Belorusije, Nemačke, Austrije, Italije, Poljske, Kipra, Grčke, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Mađarske, Venecuele, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Meksika, Argentine, Dominikanske Republike, itd.  Njegov opsežni repertoar uključuje muziku iz različitih perioda, od drevne do savremene muzike i muzike različitih žanrova, kao što su operska, baletska  i simfonijska muzika.  Njegove interpretacije simfonijsko-horske religiozne muzike (kantate, oratorije, mase, ritmije, itd) koje radi sa posebnim stilom, dobijaju pozitivne kritike i pohvale.  Poseban naglasak u njegovom repertoaru stavljen je na latinoameričku muziku XX i XXI veka.  Maestro Estrada je dirigent koji konstantno stremi izvrsnosti.  Svakim potezom njegove palice prenosi svoju beskrajnu ljubav prema muzici.  Ali najvažnija stvar u koju Herardo Estrada snažno veruje jeste moć muzike da transformiše i moćni efekat koji može da ima  na ljude.  On čvrsto veruje da muzika može pomoći stvaranju boljeg sveta.   

Video

Youth Balkamerata