Kings of Strings The Youngsters

Novi projekat Guitar Art Festivala “Kings of Strings The Youngsters” premijerno nastupa 14. marta u Beogradu

Nova festivalska produkcija i projekat “Kings of String The Youngsters” ovog puta okuplja mlade talente i velike virtuoze. Prvi zajednički nastup tri potpuno različita umetnika spaja ogromna posvećenost gitari i spremnost da grade zajednički zvuk, to su Mozes Rosenberga iz čuvene Rosenberg porodice sa svojim džez „manouche“ stilom, Jorgos Jorgopulos grčki virtuoz na buzukiju i svestrani fingerstyle srpski gitarista Bojan Ivanovski.

Gitaristi potiču iz veoma različitih muzičkih i geografskih područja, od Grčke do Holandije, od buzukija do romskog džeza, spajanje tako raznorodnih nasleđa predstavlja pravi izazov za muzičare. Gitarska grupa “Kings of String The Youngsters” prvi koncert održaće pred beogradskom publikom 14. marta u Kombank dvorani.

Ulaznice za veliki koncert Kings of Strings: The Youngsters se prodaju na blagajni Kombank dvorane i u prodajnim mrežama  Tickets.rs ex Eventim.rs, po cenama već od 900 dinara.  Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti pozivom na broj 011 401 6002; 064 1379707 ili putem mejla na office@gaf.rs.

 

Mozes Rozenberg je rođen u poznatoj porodici Rozenberg, kao mlađi brat Stočela.  Počeo je da svira gitaru sa 6 godina. Njegovi učitelji bili su njegov otac Mimer, brat Stočelo i ujak Vaso Grunholc. Vaso je bio osnivač holandskog Sinti džez stila pa je Mozes naučio od samog izvora ovu novonastalu svetsku muzičku tradiciju. Sa sedam godina već je svirao sa Rozenberg Triom na holandskoj televiziji.  Nakon toga, inspirisali su ga mnogi poznati umetnici, kao što su flamenco legenda Pako de Lusija  (Paco de Lucia) kojeg je upoznao 1996. godine.

Jorgos Jorgopulos rođen je u Atini 1983. godine, a prve časove muzike pohađa u Kalamati gde se seli sa svojom porodicom sa osam godina. Bio je član mnogih bendova. Studirao je na Katedri za tradicionalnu muziku u Arti, Grčka. Nastupao je kao solista u okviru poznatih orkestara i na velikim festivalima širom sveta. Između ostalih zemalja i gradova, nastupao je u Hrvatskoj, Cirihu, Bernu, Frankfurtu, Skoplju, Geteburgu, Švedskoj, Šangaju, Austriji, Kipru, Engleskoj itd. Takođe, beleži nastupe je sa najpoznatijim grčkim pevačima, a poslednjih godina ulaže u svoju solističku karijeru. 

Bojan Ivanovski je fingesttyle gitarista, kompozitor, prepoznatljiv po svom stilu sviranja prstima, perkusivnim elementima na gitari kao i energičnim nastupima. Svoje muzičko obrazovanje započeo u Muzičkoj školi „Josip Slavenski” u Beogradu gde je u klasi prof. Nenada Kondića završio i srednju školu. Položio je prijemni ispit na „Royal College of Music“ u Londonu i na FMU u Beogradu. Diplomirao je na FMU u klasi prof. Vere Ogrizović a nastavio je specijalizaciju u Italiji na „Francisco Tarrega“ akademiji u klasi prof. Paola Pergorara. Do sada je učestvovao na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu i to veoma uspešno. Osvojio je preko 20 prvih nagrada. Kao muzičaru najznačajnija mu je nagrada laureata na međunarodnom takmičenju za sve muzičke instrumente „ITHAKA 2007” Ljubljana, u konkurenciji preko 100 kandidata sa svih instrumentalnih odseka. U proteklih 10 godina profesionalno radi kao studijski muzičar gde sviranjem i proučavanjem različitih stilova na električnoj gitari dobija inspiraciju da napravi projekat A Whole New World gde na svojim nastupima spaja klasični, džez i rok stil sviranja gitare.