Velikani romsko-ruske muzike - kultna grupa Ođila na Guitar Art Festivalu!

Međunarodno proslavljena kultna jugoslovenska grupa Ođila održaće veliki koncert 11. marta u Kombank dvorani u okviru 21. međunarodnog Guitar Art festivala u Beogradu.

Ođila će u svojoj 30 godina dugoj karijeri, ovom prilikom po prvi put održati koncert u legendarnom Domu sindikata - današnjoj Kombank dvorani. Biće to prilika da publika čuje brojne bezvremenske rusko-romske hitove.  

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i u prodajnoj mreži Tickets.rs. Cene ulaznica se kreću od 1.500 do 2.800 dinara. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti pozivom na broj 011/2206244 ili putem mejla na office@gaf.rs.

Ođila od svog formiranja izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova "Cigani lete u nebo", "Moja slatka umiljata zver" itd.

Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.
 Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem je zabeležena muzika iz filmova "Tamna strana sunca", "Drugi čovek" i "Osmi dan u nedelji", u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. (Spoj muzike i glume specifičan je i za pozorišnu predstavu "Letimo, srešćemo se", u režiji Steve Žigona.)

U istom periodu “Ođila” je osvojila i nagradu “Orfej” za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu ("Solniška") na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.
 “Ođila” je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslavije. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja.

Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe “Gipsy Kings”. “Ođila” se sluša ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (J. Koreja, Singapur).

U poslednjih nekoliko godina održano je nekoliko fenomenalnih koncerata, među kojima se ističe koncert u okviru BELEF-a u Kapetan Mišinom zdanju pred rekordnim brojem posetilaca, zatim koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine, ali i koncerti u Zagrebu u hali "Lisinski", kao i u Mariboru u dvorani "Union".

Video

Odjila - Andro Verdan (Hop hop hop) / Cigani lete u nebo