Svetska premijera koncerta koji je posvećen Beogradu!

U okviru 21. po redu Guitar Art festivala održaće se svetska premijera koncerta za gitaru i orkestar “Recuerdos de Belgrado”, koji je komponovao poznati nemački kompozitor Hoakin Klerč.

Koncert koji je posvećen Beogradu održaće se premijerno 14. marta u Zadužbini Ilije M. Kolarca.  Nastupa Simfonijski hor i orkestar RTS, diriguje Bojan Suđić, a solisti na gitari pored Klerča su virtuozi Marko Tamajo iz Austrije, Rafael Agire i David Martines iz Španije.

Kompozitor i gitarista Hoakin Klerč, po rečima kritike, spada u vodeće svetske ako ne i najbolje gitariste svoje generacije. Klerč je u svojoj karijeri već posetio Beograd i održao koncert na Guitar Art festivalu. Inspirisan autentičnošću srpske prestonice, kao i posebnom energijom festivala koji okuplja najbolje gitariste iz celog sveta, komponovao je delo posvećeno Beogradu.

Klerč je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su najznačajnije nagrada za izuzetno umetničko dostignuće koje mu je dodelilo austrijsko Ministarstvo za nauku i istraživanje i "Orden por la Cultura Nacional", najprestižnija nagrada za umetnost na Kubi.

Dirigent Bojan Suđić zajedno sa Simfonijskim orkestrom RTS tradicionalno je deo festivalske produkcije stvaranja savremene gitarske muzike. Ovo je treća premijera koncerta za gitaru i orkestar koji je pisan specijalno za beogradski Guitar Art Festival, a koju izvodi Simfonijski orkestar RTS na čelu sa Suđićem.

Guitar Art Festival održaće se od 10. do 15. marta pod sloganom “Rapsodija”. Tokom 6 festivalskih dana održaće se tri velika koncerta – Danijel Kasares, Ođila i 40 Fingers u Kombank dvorani, 9 koncerata klasične muzike u atrijumu Narodnog muzeja i svetska premijera koncerta za gitaru i orkestar u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane, Kolarčeve zadužbine i prodajnoj mreži Tickets.rs.