Koncert popularne italijanske grupe u Leskovcu

Popularna italijanska gitarska grupa "40 Fingers" dolazi u Leskovac, kada će publika imati priliku da ih premijerno čuje na koncertu 3. marta od 20. časova u Narodnom pozorištu. Ulaz na koncert je slobodan.

Zahvaljujući podršci Italijanskog instituta za kulturu koji godinama sarađuje sa  Guitar Art Festivalom i zajedničkoj saradnji sa Muzičkom školom “Stanislav Binički” i Internacionalnim festivalom gitare Leskovac, stvorena je mogućnost da publika čuje ovu mega popularnu italijansku grupu u svom gradu.

"40 Fingers" je jedan od trenutno najpopularnijih gitarskih kvarteta koji dolazi iz Italije, a karakteriše ih bogat muzički repertoar, velika energija i snažan zvuk na njihovim koncertima.

"40 Fingers" je kvartet akustičnih gitara nastao 2017. godine, čiji su članovi četvorica italijanskih muzičara sa potpuno različitim prethodnim muzičkim pričama. Oni su na italijanskoj muzičkoj sceni pojedinačno već dobro poznati po svojim brojnim projektima, kroz tzv. fingerpicking tehniku.

"40 Fingers" su Mateo Brenči, Emanuele Grafiti, Enriko Marija Milanezi i Andrea Vitori. Originalna postavka iz 2017. godine, s gitaristom Markom Stefe (s kojim je sastav objavio prvi album "40 Fingers", dostupan na svim digitalnim platformama), trajala je do oktobra 2019. godine, kada se sastavu pridružio Enriko Marija Milanezi.

Ova četvorica gitarista na akustičnim gitarama istražuju nove zvučne svemire kroz izvođenje širokog repertoara, od originalnih dela do obrada kompozicija vešto aranžiranih za četiri gitare, ali i kroz reinterpretaciju velikih klasika moderne muzike (od Pijacole do "Bitlsa", od "Dire Straits"-a do Erika Kleptona). Krećući se suvereno kroz džez izražaj, kao i kroz latinoameričku muziku – sve savršeno usklađeno s njihovim jedinstvenim stilom, u koji su ugrađene i njihove originalne kompozicije – pružaju nam muzičke poslastice koje redovno oduševljavaju i iznenađuju publiku.

Nakon uspešnog lansiranja njihove muzike na internetskim platformama, izazvavši senzaciju svojom obradom kompozicije "Bohemian Rhapsody" grupe "Queen" (koja danas broji gotovo pet miliona pregleda na YouTube-u i deset miliona pregleda na Facebook-u), ali i nedavnim isticanjem na službenoj stranici grupe "Queen", kojim im zahvaljuju na stvaranju tako posebne obrade njihove legendarne pesme, strast koju ova četvorica gitarista dele prema svetu filma i filmske muzike usmerila ih je ka nizu zanimljivih obrada slavnih filmskih muzičkih tema. Ističe se njihova obrada dve ključne teme koje je Džon Vilijams napisao za kultne "Ratove zvezda" reditelja Džordža Lukasa, a koje su doživele  više od milion pregleda na Facebook-u.

Ostali video brojevi na njihovom Youtube kanalu obuhvataju obrade slavne kompozicije Astora Pijacole "Libertango", zatim teme iz serije "Igre prestola", teme iz filma  "Poslednji Mohikanac", Vivaldijevog  "Leta" iz "Četiri godišnja doba", a planiraju da objave i još mnogo novih obrada, od klasičnih rok hitova do filmskih tema i klasične muzike.

"40 Fingers" su sada spremni za koncertne turneje s namerom da privuku i hipnotišu publiku širom sveta.