Guitar Art Klasika 2

PETAK 13. MART | NARODNI MUZEJ | GUITAR ART KLASIKA 2 | ULAZNICE ZA SVA TRI KONCERTA: 1200,00

Beograd će i ovog marta sa Guitar Art Festivalom biti svetska prestonica gitare i muzičkog sveta.  Tokom 6 festivalskih dana, od 10. do 15. marta održaće se 13 velikih koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice.

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku da gitarske superzvezde i vodeće klasične muzičare današnjice nakon višegodišnje pauze ponovo slušaju u atrijumu Narodnog muzeja.

Koncert se realizuju uz podršku i pomoć Ambasade Japana u Srbiji.

19:00 SHAMIPIA DUO (Japan)

Jedinstven i nesvakidašnji spoj virtouza na šamisenu Keišo Ono i pijaniste Mamoru Motoke. Dok se Keišo približava svom motu "Održanje I razaranje tradicionalne muzike", Mamoru pokazuje interesovanje za džez, rok, pop i klasičnu muziku. Svojim zajedničkim nastupima privlače pažnju kako u svojoj zemlji tako i u inostranstvu, na turnejama u Francuskoj, Italiji, Luksemburgu i Švajcarskoj 2017. godine.

Ono Keišo je počeo da svira Cugaru-šamisen u Nigati (Japan) kada je imao osam godina i od tada je aktivan na muzičkoj sceni. Onovu karijeru i poduhvate ne sačinjavaju samo koncerti u Japanu i Evropi, već on ruši te granice svojim nastupima u više od 40 zemalja i 90 gradova širom sveta. Ono je bio i ostao veran svom motu "Održanje I razaranje tradicionalne muzike".

Od svoje 17. godine Mamoru se pojavljuje na sceni kao profesionalni pijanista. Učestvovao je na džez festivalima, a bio je i pozvan da nastupa sa Kansaj filharmonijskim orkestrom. Takođe se mogu istaknuti njegovi studijski radovi koji uključuju određeni broj izdatih albuma.

 

20:15 FURAT QADDOURI TRIO (Irak)

Furat Qaddouri, Stefan Sablić i Goran Milošević- trio koji je nastao zbog koncerta na Guitar Art Festivalu

Poreklom iz poznate muzičke porodice, Furat Qaddouri je počeo da svira kanun u Bagdadu kada je imao šest godina, a sa osam je počeo da nastupa. Danas je jedan od najpoznatijih muzičara i kompozitora širom sveta. Furatova rana ljubav prema pop i latino muzici ogleda se u njegovom jedinstvenom načinu sviranja kanuna i komponovanja muzike. Danas Furat prati svoju viziju stalnog razvijanja novih dijaloških pristupa gde je kanun centralni, ključni instrument i priprema novi, inovativni projekat pod nazivom "Svet je ritam" (the World is a Rhythm). Stefan Sablić je vokalni solista, osnivač grupe "Shira utfila", koja izvodi sefardsku muziku, izvođač na udu i kanunu, pozorišni reditelj, kantor beogradske sinagoge "Sukat Šalom", kao i osnivač festivala Ethno Fusion Fest. Mnogostruka interesovanja Stefana Sablića, kao i brojna usavršavanja i istraživanja u Izraelu, Turskoj i našem regionu doprinela su i omogućila mu temeljan i sistematičan pristup sefardskoj muzičkoj tradiciji, kao i generalno jevrejskoj tradiciji i tradiciji drugih naroda koji su delili istorijski, geografski i kulturalni prostor Balkana, Mediterana i Bliskog istoka u proteklim vekovima. 

 

21:30 MILOŠ JANJIĆ (Srbija)

Miloš Janjić je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mr. Srđana Tošića. Nakon dve godine usavršavanja u klasi eminentnog gitariste i pedagoga prof. Karla Markionea na Konzervatorijumu "Maastricht“ u Holandiji, magistrirao je uz posebne pohvale. Pohađao je masterklasove poznatih svetskih gitarista.

Miloš Janjić je aktivan kao koncertni izvođač više od dve decenije. Održao je veliki broj koncerata kao solista i u okviru različitih kamernih sastava u svim najznačajnijim koncertnim prostorima u zemlji. Nastupao je u Rumuniji, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Bosni i Hercegovini. Miloš Janjić predaje u zvanju vanrednog profesora na katedri za gitaru i harmoniku Fakulteta Umetnosti u Nišu.