Guitar Art Klasika 3

NEDELJA 15. MART | NARODNI MUZEJ | GUITAR ART KLASIKA 3 | ULAZNICE ZA SVA TRI KONCERTA: 1000,00

Beograd će i ovog marta sa Guitar Art Festivalom biti svetska prestonica gitare i muzičkog sveta.  Tokom 6 festivalskih dana, od 10. do 15. marta održaće se 13 velikih koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice.

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku da gitarske superzvezde i vodeće klasične muzičare današnjice nakon višegodišnje pauze ponovo slušaju u atrijumu Narodnog muzeja.

GUITAR ART KLASIKA 3 je veče posvećeno mladim talentima i budućim gitaskim super zvezdama. Koncerti se realizuju uz podršku i pomoć Danske Ambasade i Ruskog Doma u Beogradu.

19:00 NIKLAS JOHANSEN (Danska)

Niklas Johansen je gitarista klasične muzike rođen 1989. godine u Kopenhagenu, u Danskoj. Svetsku slavu stekao je nakon što je više puta pobeđivao na međunarodnim takmičenjima.

Do sada je nastupao u 16 zemalja širom sveta, i kao solista, ali i sa kamernim muzičkim grupama. Često dobija pozive da drži koncerte, ali i masterklase na prestižnim festivalima u Evropi, Rusiji i u većim delovima Kine. Osim toga, svoj prvi CD snimio je 2016. godine sa italijanskom diskografskom kućom "dotGuitar", 2018. godine snimio je i CD "Paganini // Piazzolla" sa Kehanom Džangom, a nastupao je kao solista i sa Danskim nacionalnim simfonijskim orkestrom i Plevenskom filharmonijom (Bugarska).

Niklas je počeo da svira gitaru sa devet godina, a 2009. je započeo studije na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Danskoj, u klasi Jespera Sivebeka. Nakon što je diplomirao sa najvišom mogućom ocenom, 2013. godine odlazi u Alikante, gde završava Master studije iz oblasti Klasične gitare uz profesore Dejvida Rasela, Manuela Barueka i druge. Godine 2014. odlazi u Vajmar (Nemačka), gde provodi godinu dana na  Muzičkoj akademiji "Franc List", učeći od Rikarda Galjena. Godine 2015. u Danskoj izvodi master recital, za koji dobija najvišu ocenu i od tada je na doktorskim studijama pod mentorstvom Jespera Sivebeka u Danskoj i Rikarda Galjena u Vajmaru.

 

20:15 IGOR KLOKOV (Rusija)

Igor Klokov rođen je u gradu Jelecu, jugoistočno od Moskve, i počeo je da svira gitaru sa 15 godina. Diplomirao je na Akademiji muzičkih i scenskih umetnosti "Janáček" u Brnu. Od 2017. godine je na master studijama, u klasi profesora Huberta Kepela na Muzičkoj akademiji u Majncu.

Svrstan u izuzetno talentovane studente svoje generacije, Igor je osvojio prve nagrade na Međunarodnom gitarskom takmičenju u Koblencu (2019), na XX Guitar Art Festivalu u Beogradu (2019), Međunarodnom gitarskom takmičenju u Jihenu (2018), kao i na Međunarodnom gitarskom takmičenju u Oberhauzenu (2018). Takođe je dobitnik nagrade za najbolju interpretaciju muzike J.S. Baha na Festivalu gitare i takmičenja u Izerlonu (2018). Kao deo prve nagrade osvojene u Koblencu, Igor će nastupiti u Evropi na svojoj D'Addario nemačkoj koncertnoj turneji 2020. godine u saradnji sa fondacijom "D'Addario & Company" i u Brazilu u saradnji sa organizacijama "Guitar Coop" i "Cultura Artística" iz Sao Paola. U maju 2020. godine objaviće svoj prvi CD, sa nemačkom izdavačkom kućom "AureaVox".

 

21:30 MILAN DERETA (Srbija)

Milan Dereta, srpski gitarista i kompozitor. Završio je specijalističke akademske umetničke studije (2011) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Srđana Tošića. Tokom studija učestvovao je na mnogim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, kao solista i kao član kamernih ansambala (prva nagrada na Republičkom takmičenju 2002. godine). Nastupao je na mnogim mestima u Beogradu i Srbiji, a njegovi nastupi zabeleženi su u velikom broju radio i TV emisija. Bavi se komponovanjem i aranžiranjem muzike. Napisao je brojna dela za gitaru i kamerne sastave u klasičnom i filmskom žanru, muziku za dva igrano-dokumentarna filma (Aleksandar Solovjev i Vladimir Dvorniković) iz ciklusa "Zaboravljeni umovi Srbije", koji su se emitovali na RTS-u 2006.

Milan je takođe i predavač čiji razvoj se ogleda kroz dostignuća njegovih učenika koji su osvojili brojna prva mesta na republičkim takmičenjima, uključujući laureat osvojen u trećoj kategoriji na Republičkom takmičenju 2016. godine.