Alhambra zvanična gitara 21. Guitar Art Festivala u Beogradu

Svetska premijera koncerta “Recuerdos de Belgrado” biće izvedena na Alhambra gitarama u okviru 21. Guitar Art Festivala u Beogradu. Sva četvorica solista - JOAQUIN CLERCH, MARCO TAMAYO, RAFAEL AGUIRRE i DAVID MARTINEZ sviraće koncert na Alhambra gitarama.

Takođe, Guitar Art Festival ima privilegiju da pobedniku VI najteže kategorije takmičenja kao deo nagrade uruči klasičnu gitaru Alhambru u vrednosti od 4.000 €.

Istorija Alhambra gitara

Početkom 1960-ih Francisco Martinez Clavel sa svojim poslovnim partnerima Ricardom Llorensom i Joseom Marijom Vilaplanom Vilaplana, koji su vodili malu stolarsku radnju, počinje da pravi prototip klasične španske gitare. Taj prvi prototip je revidiran i usavršen uz pomoć lokalnih nastavnika muzike.

Nakon prvih rezultata svojih početnih napora, odlučili su pokrenuti svoju prvu radionicu za izradu klasičnih gitara. Osnovali su kompaniju pod nazivom „Manufacturas Jachi“, koju su kao partneri osnovali Francisco Martinez Clavel, Jose Maria Vilaplana Vilaplana, Ricardo Llorens Bonhome i njegov zet Jose Luis. Vrlo brzo su se našli bez odgovarajućeg prostora i odlučili su da se presele u veće prostorije gde su ubrzo zaposlili oko 20 ljudi. Zbog raznih okolnosti i ličnog razvoja, Jose Botella Miro kontaktirao je Manufacturas Jachi i ponudio im svoje usluge kao komercijalnog agenta, s ciljem da se on pozabavi svim domaćim i međunarodnim kanalima prodaje. Nakon nekoliko godina, g-din Martinez Clavel odlučio je da proda svoje akcije i napusti kompaniju. Od ovog trenutka Jose Botella Miro i Rafael Insa Satorre postigli su dogovor sa g. Martinezom Clavelom da nastave sa projektom nakon probnog perioda od šest meseci. 14. juna 1965. godine kompanija „Manufacturas Alhambra, S.A.“ osnovan je, a osnivači su Rafael Insa Satorre, Jose Botella Miro, Jose Botella Valls, Jesus Cuesta Suarez, Jose Maria Vilaplana Vilaplana i Ricardo Llorens Bonhome.

Tokom prethodnih godina, pa sve do danas, Alhambra je nastavila da se širi na domaće i međunarodno tržište za gudačke muzičke instrumente, i neprestano se trudila da se usavršava u svojoj odabranoj oblasti.

Od svog osnivanja, Alhambra neprestano pravi klasične gitare sa tradicionalnim španskim potpeticama, koristeći uvek samo najfinije drvo raznih vrsta. U konačnoj analizi, ljudi kompanije čine ono što jeste. Mnogi mladići koji su započeli rad u toj maloj radionici proveli su tamo čitavu svoju karijeru i od tada su otišli ​​u penziju, uloživši ceo život i talent u kompaniju. Ostali još uvek rade u istoj kompaniji u kojoj su započeli karijeru. Ovaj tim i iskustvo koje su stekli tokom godina su od Alhambre od neprocenjive vrednosti.

 

Video

Guitares Alhambra Espagne