Hoakin Klerč "Uspomene iz Beograda"

Upoznao sam Beograd 1985. godine. Kada sam napustio ovaj divan grad osetio sam snažnu tugu koja se javlja u mladosti onda kada ostaviš nešto drago. Bila je to još jedna lekcija zahvaljujući kojoj shvatiš da te ono što voliš, ne prati uvek u životu.

Kada sam 2018. godine posetio Beograd, upoznao sam gospođu Aleksandru Mitrović, koja me je odvela u koncertnu salu, gde se 1985. godine održalo gitarsko takmičenje na kome sam učestvovao. Na tom mestu sam shvatio da me emocije nikada nisu ni napustile.

Zahvaljujući Aleksandri sam, takođe, stupio u kontakt sa maestrom Bojanom Suđićem, koji mi je, zajedno sa direktorom Guitar Art Festivala Boškom Radojkovićem, ukazao poverenje i tako je nastao projekat pisanja ovog dela. Moram takođe da napomenem da je neizostavan deo mojih uspomena i jedan od mojih najdražih maestara – Kostas Kociolis, za koga je prvobitno i trebalo da napišem ovaj koncert.

Tako i nastaje ideja da se ožive balkanske teme, prema kojima osećam veliko divljenje. Zanimljiva je činjenica da u naziv drugog stava ulazi ime Matanzas. Razlog tome je što su ovaj kubanski grad u prošlosti zvali Kubanska Atina. Kostas mi je preporučio da u drugom stavu koristim temu Đurđevdana, rekavši mi da će tako biti lepši od Aranhuesa (što je nemoguće), zbog toga prve tri note koje se sviraju na klarinetu u drugom stavu predstavljaju citat poznatog koncerta. Na kraju sam koristio četiri balkanske teme koje se prožimaju sa mojim muzičkim svetom. Ima mnogo stvari o kojima bih mogao da pričam, ali bih više voleo da ih pronađete kroz muziku.

Ovaj koncert posvećujem Guitar Art Festivalu i njegovom osnivaču i direktoru Bošku Radojkoviću, koji je uspeo da u protkle dve decenije napravi autentičan i jedinstven festival na kome se gitaristi iz celog sveta okupljaju, druže, usavršavaju i tako motivisani stvaraju nova gitarska dela, koja postaju savremeno gitarsko nasleđe celog sveta.

Ne želim da završim a da ne zahvalim maestrima Marku Tamaju, Davidu Martinesu i Rafaelu Agireu što su mi pomogli i što smo zajedno na ovom koncertu.

Beskrajno zahvalan,

Hoakin

 

Video

Premijera koncerta ”Recudrdos de Belgrado” - Guitar Art Festival