Hronologija izložbi Guitar Art Visual u galeriji Sue Ryder u Herceg Novom u periodu od 2006. do 2019. godine

Za XV izdanje Guitar Art Summer Festa u Herceg Novom umetnički dvojac Vanja Berberović i Boris Šuberić pripremili su izložbu čije je otvaranje pomereno. Dok čekamo novi datum održavanja festivala - prisetimo se 13 izložbi koje su do sada organizovane.

Zahvaljujući galeriji Sue Ryder na Trgu Bela Vista u starom gradu Herceg Novog, koju već 24 godine vodi Ljiljana Marinović, Guitar Art Visual postao je avgustovska tradicija u Novom koja okuplja ljubitelje savremene likovne i primenjene umetnosti.

Letnji Gitar Art odavno nije posvećen samo gitarskoj ili muzičkoj umetnosti, festival je evoluirao kroz komunikaciju sa različitim umetničkim disciplinama i formama. Grad Herceg Novi diktira drugačiji umetnički koncept, jer taj grad je sam po sebi najbolja pozornica, bina, galerija, muzej... on postavlja svoje visoke umetničke standarde koje umetnici i organizatori moraju da prate.

Ljiljana Marinović je deo Guitar Art Summer Festa od njegovog osnivanja u Herceg Novom. Zahvaljujući njenom enuzijazmu, razumevanju i volji uspeli smo da dovedemo toliko umetnika i oraganizujemo različite produkcije, koje ponekad nisu bile ni najmanje jednostavne. Do sada je postavljeno 13 izložbi u galeriji Sue Ryder.

Hronologija izložbi Guitar Art Visual

XIV Guitar Art Summer Fest 2019
Izložba “Vizuelni identitet”

Hronologija vizuelnog identiteta festivla koju osmišljava poznati kreativni studio Hominid na čelu sa Pavlom Farčićem. Postavka 14 plakata koji su pratili festivalska izdanja. Koliko je za festival važen kvalitet muzičkog programa, isto toliko pažnje se posvećuje i dizajnu i kreiranju vizuelnog identiteta. Dizain i slogan festivala je vid angažovane umetnosti koji prenosi poruke i otvara pitanja.

XIII Guitar Art Summer Fest 2018
Izložba “Vrijeme drveća” Izabela Matoš

“Vrijeme drveća” je instalacija  koju je izvela vizuelna umetnica Izabela Matoš, a rezultat je dijaloga sa italijanskim gitaristom Pijetrom Baldonijem kao odgovor na muzičke improvizacije, kroz autentičan proces vezenja stvorena je jedinstvena izložba. Izabela je likovna umjetnica iz Herceg Novog, koja živi i radi u Francuskoj. Bila je posebno zadovoljstvo predstaviti ovaj projekat u okviru Guitar Visual arta.


XII Guitar Art Summer Fest 2017
Izložba fotografija ” Život i delo Agustina Bariosa - Mangoré ¡Cuan raudo es mi girar! “

Zahvaljujući Karlosu Salsedu Senturionu festival je dobio autorska prava da predstavi 42 fotografije koje dokumentuju život i rad Agustina Bariosa Mangorea u periodu od 1885. do 1944. godine. Publika u Crnoj Gori je po prvi put imala priliku da se kroz izložbu i film upozna sa kompozitorom, kojeg kritičari smatraju ,,južnoameričkim Šopenom gitare".


XI Guitar Art Summer Fest 2016
Izložba fotografija “Nova plovidba” Milan Živković

Razlika između kraja plovidbe i nove plovidbe najviše zavisi od ugla posmatranja. Svaki kraj sa sobom nosi mogućnost novog početka, a od posmatrača zavisi da li će priču završiti ili uvideti novi početak. Milan Živković je započeo novu plovidbu starih brodova. Predstavio ih je u drugačijem kontekstu, istakao nove vrednosti i nametnuo novu interpretaciju.

X Guitar Art Summer Fest 2015
Izložba "PUT GITARE - Herceg Novi grad umetnosti" / “Žicama konektujemo u gradu Umetnosti”

Izložba gde su umetnici iz Herceg Novog - Vanja Šuberić, Vanja Vikalo i Nikola Ćurčić predstavili nove serije u svom mediju koja su materijalizovala i predstavila autentičnu vezu između Herceg Novog i gitare. Umetnici su izlagali svoja dela u okviru angažovane izložbe na otvorenom. Fotografije Vanje Berberović, grafike Nikole Ćurčića i Ilustracije Vanje Vikala bile su izložene duž putanje Starog grada Herceg Novog.

Izložba fotografija u Sue Ryder galeriji Anđele Petrovski, talentovane fotografkinje, kojoj je ova izložba bila prva samostalna u uspešnoj karijeri. Ona je začetnik programa na kome Guitar Art promoviše i podržava mlade talente iz različitih oblasti umetnosti.

IX Guitar Art Summer Fest 2014
Izložba “A posteriori”, El Gvojos

Izložba A POSTORIORI nosi simboličan naziv i upućuje na osvrt i spoznaju stvaralaštva Guitar Art Festivala. Prikazane fotografije El Gvojosa, Želimira Gvojića nastajale su tokom prvih četrnaest godina i zabeležile su mnogobrojne istorijske trenutke na sceni ovog festivala. One su omaž svih naših koncerata.

VIII Guitar Art Summer Fest 2013
Izložba fotografija “The Beatles On”, Roberta Vitakera

Imali smo privilegiju da poznate fotografije engleskog fotografa Roberta Vitakera, koji spada u istaknute fotografe koji su razvijali koncept koncertne fotografije 60–tih godina. Britanski fotograf je poznat širom sveta po svom inovativnom fotografskom stilu. U impozantnom fotografskom opusu, najznačajnije mesto zauzimaju fotografije Bitlsa iz perioda 1964-1966. Osobeni stil koji se prepoznaje u kompoziciji, kadriranju i prikazu određenog motiva, stvaran je uz uticaj Salvadora Dalija i Nadrealizma.

VII Guitar Art Summer Fest 2012
Izložba Sinestezija, El Gvojos

Opremećeni zvuk na fotografijama tadašnjeg oficijalnog fotografa Guitar Art El Gvojosa. Izbor od preko 30 fotografija koje beleže vrhunac koncerta i zanos izvođača na binama širom Ex Yu prostora.

VI Guitar Art Summer Fest 2011
Izložba “Opredmećeni zvuk”, Grupa autora

Guitar Art Visual oduvek je promovisao savremenu vizuelnu umetnost, tako je okupio grupu eminentnih autora koji su snažno inspirisani muzikom predstavili svoja dela – Vlastimir Nikolić, Dušan Đokić, Nikola Žigon, Siniša Žikić, Nevenka Stojsavljević. El Gvojos, Pavle Frčić, Vladimir Miladinović, Gordan Pomorišac, Vlada Milinković, Zoran Pavlović, Stojanka Bošnjak, Mimica Aleksić, Branislav S. Marković.

V Guitar Art Summer Fest 2010
Izložba “Pola gitara – pola hominid” – Grafički dizain

Četvrta po redu izložba u okviru Guitar Visual Arta, bila je posvećena samom Guitar Art Festivalu, pod nazivom “Pola gitara – pola hominid”, koja predtavlja restrospektivu vizuelnog identitetaprvih 10 beogradskih Guitar Art Festivala,  čiji su autori Pavle Farčić i Vladimir Miladinović.

IV Guitar Art Summer Fest 2009
Izložba karikatura Gitara i ja – Crnogorska žica
Luka Lagator i Darko Drljević

Majstori karikature pred otmenom publikom festivala gitare duhovito su oslikali ovaj čaroban instrument sa šest žica. Dvojac koji je proslavio crnogorsku karikaturu, predstavio je gitaru kroz ženski torzo.

III Guitar Art Summer Fest 2008
Izložba El Gvojos

Fotografije El Gvojosa na kojima je predstavljena gitara, njena forma, linija i senka u rukama virtuoza koji su nastupali na beogradskom Guitar Art Festivalu.

II Guitar Art Summer Fest 2007
Izložba crteža i kolaža, Svetlana Pavlović

Drugo izdanje uvelo je izložbu i Guitar Art Visual kao sastavni deo programa festivala. Na prvoj izložbi u Herceg Novom izlagala je umetnica Svetlana Pavlović – Džindo. Predstavila je svoju seriju crteža i kolaža.