Svetska premijera koncerta za simfonijski orkestar i gitaru “Recuerdos de Belgrado” na Guitar Art Festivalu

U okviru 22. Guitar Art festivala održaće se 5. juna u Zadužbini Ilije M. Kolarca dugo najavljivana svetska premijera koncerta za gitaru i orkestar “Recuerdos de Belgrado”, koji je komponovao poznati nemački kompozitor Hoakin Klerč.

Nastupa Simfonijski hor i orkestar RTS, diriguje Bojan Suđić, a solisti na gitari pored Klerča su virtuozi Marko Tamaljo iz Austrije, Rafael Agira i David Martines iz Španije.

Prodaja novih ulaznica po ceni od 1200,00 dinara, kao i zamena starih sa cenom i datumom 14. mart 2020. (besplatne ulaznice 0,00 dinara se poništavaju) za koncert „Recuerdos de Belgrado“, biće moguća od utorka, 18. maja na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Kompozitor i gitarista Hoakin Klerč po rečima kritike spada u vodeće svetske ako ne i najbolje gitariste svoje generacije. Klerč je u svojoj kareijeri već posetio Beograd i održao koncert na Guitar Art festivalu. Inspirisan autentičnošću srpske prestonice, kao i posebnom enrgijom festivala koji okuplja najbolje gitariste iz celog sveta, komponovao je delo posvećeno Beogradu.

Hoakin Klerč je imao nameru da oživi balkanske teme u okviru koncerta “Recuerdos e Belgrado”, koristio je četiri poznate melodije koje se prožimaju sa kompozitorovim muzičkim svetom. muziku.

Kompozitor koncert posvećuje Beogradu, Guitar Art Festivalu i njegovom osnivaču i direktoru Bošku Radojkoviću, koji je uspeo da u protkle dve decenije napravi autentičan i jedinstven festival u Beogradu na kome se najveći gitaristi iz celog sveta okupljaju, druže, usavršavaju i tako motivisani stvaraju nova gitarska dela, koja postaju savremeno gitarsko nasleđe celog sveta.
Dirigent Bojan Suđić zajedno sa Simfonijskim orkestrom RTS tradicionalno je deo festivalske produkcije stvaranja savremene gitarske muzike.

Ovo je treća premijera koncerta za gitaru i orkestar koji je pisan specijalno za beogradski Guitar Art Festival, a koju izvodi Simfonijski orkestar RTS na čelu sa Suđićem.

Partner koncerta Erste Banka Srbije.

Koncert se održava uz podršku Delagacije EU u Srbiji, kao podršku Ambasade Nemačke, Ambasade Španije i Austrijskog kulturnog foruma.

Guitar Art Festival održaće se od 1. do 5. juna pod sloganom “Digital Revolution”. Tokom 5 festivalskih dana održaće se 1. juna koncerta popularne italijanske gitarske grupe 40 Fingers u Kombank dvorani, koncert najboljeg gitariste regiona Vlatka Stefanovskog zakazan je za 3. jun u Domu omladine, a 5 koncerata klasične muzike među kojima su Ruben Betenkurt iz Portugala,  Amalija Miler i gudački orkestar Markris sa dirigentom Predrag Gosta, te maldi gitarski talenti Vuk Vukajlović i Nikola Jelačić, Julija Julija Trinšuk iz Nemačke i Tal Hurvic iz Izraela, publika će imati priliku da vidi tokom 2. i 4. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda.