Guitar Art Klasika 1

Guitar Art Klasika 1 sreda, 2. jun, Dom omladine Beograda 19:00 RUBEN BETTENCOURT 20:30 MEGARON CONCERTO AMALIA MILER & GUDAČKI ORKESTAR “MAKRIS” Dirigent: PREDRAG GOSTA

Guitar Art Festival i Dom omladine Beograda predstavljaju 22. izdanje međunarodnog festivala gitare koji će se održati od 1. do 5. juna 2021. pod sloganom “Digital Revolution”. Beograd šalje signal i slavi gitaru kroz 8 koncerata klasične, pop i rok muzike i drugim pratećim programom festivala.

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku da gitarske superzvezde i vodeće klasične muzičare današnjice čuju na koncertima u velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ulaznice za Guitar Art Klasiku 1 (Koncert Ruben Bettencourt 19.00 i „Megaron Concerto“  Amalija Miler i gudački orkestar Makris, dir Predrag Gosta 20.30), u prodaji  su putem prodajne mreže Tickets.rs po ceni od 1.000,00 dinara.

19:00 RUBEN BETTENCOURT

Koncert je organizovan uz podršku Ambasade Portugala u Srbiji.

“Drugačiji i sjajan gitarista.” - Julian Arcas (Španija)

Ruben Bettencourt se, bez sumnje, smatra jednim od najdarovitijih klasičnih gitarista mlađe generacije. Njegova strastvena predanost sviranju gitare je neosporna, budući da mu je još od malih nogu životni san bio da postane muzičar.

Nakon što je osvojio 24 međunarodne nagrade na takmičenjima širom Evrope, postavio je rekord Portugala osvojivši 6 nagrada samo tokom jedne - 2012. godine. Takođe, proglašen je za ambasadora kulture na Azorskim otocima zbog uspeha u muzičkoj karijeri.

Bio je pozvan da nastupa u eminentnim salama, samostalno ili kao solista sa orkestrom u 11 zemalja Evrope, Afrike i Severne Amerike, kao što su „Festival de Guitarra de Larache“ (Moroko, 2012), „XIII Certamen Julian Arcas “(Španija 2013), Festival gitare “Santo Tirso“ (2014, Portugal), “Dia de Portugal“(2014, SAD) i izveo je nekoliko svetskih premijera dela koje su mu posvetili Antero Ávila, Victor Castro, Nuno Figueiredo, Janko Rašeta, Konstantin Vassiliev, Mathias Duplessy, Roydon Tse, Simone Iannarelli i Nejc Kuhar.

Nedavno se gospodin Bettencourt predstavio uživo koncertom na RDP2 - glavnom radiju za klasičnu muziku u Portugalu, u najvažnijoj nacionalnoj dvorani, Centro Cultural de Belém (CCB).

20:30 MEGARON CONCERTO - kompozitor Nikita Koškin

AMALIA MILER & GUDAČKI ORKESTAR “MAKRIS”

Dirigent: PREDRAG GOSTA

"Megaron Concerto" je četvorostavačni koncert za  gitaru i gudački orkestar. Prestavlja jedno od kapitalnih dela za gitaru ikada napisanih. To je delo koje je pomerilo granice gitaristickog izvođenja. Inspirisano je izvođenjem Elene Papandreou, koje ruski kompozitor Nikita Koshkin i napisao za nju. To je njegov prvi koncert u stvaralačkom opusu i po rečima kompozitora njemu najdraže delo koje je napisao.

Amalija Miler, princeza šestožičanog instrumenta, izvodi koncert sa gudačkim orkestrom Makris pod vođstvom maestra Predraga Goste u okviru 22. Guitar Art Festivala.

Amalia Miler je jedan od najmlađih srpskih koncertnih izvođača. Njen debitni koncert u Beogradu je opisan kao „osvežavajući“ događaj na umetničkoj sceni. Već na samom početku svoje karijere iza sebe ima značajan broj solističkih koncerata širom Srbije i van. Pored klasičnih solističkih koncerata Amalia učestvuje u raznim umetničkim projektima.

Orkestar “Makris” deluje pod pokroviteljstvom Fondacije Makris iz SAD-a, te stoga nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930–2005).Z ahvaljujući Fondaciji, više mladih umetnika iz Srbije dobilo je školarine koje su im omogućile da se usavršavaju na konzervatorijumima i majstorskim radionicama u Beogradu, Rusiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD i Austriji. Orkestar “Makris” posebnu pažnju poklanja stilskoj interpretaciji, te zavisno od repertoara koristi određene elemente koje približavaju interpretaciju vremenu kada je muzika nastala. Orkestar je od strane muzičkog časopisa “Muzika Klasika” dobio priznanje “Orkestar godine” za 2015. godinu, a Nova Beogradska Opera pod čijim okriljem deluje prošle godine je od istog časopisa dobila nagradu “Institucija godine”.

Dirigent Predrag Gosta rođen je u Beogradu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Osnovne i postdiplomske studije poađao je na Triniti koledžu za muziku u Londonu, a master studije iz solo pevanja, horskog i orkestarskog dirigovanja na Državnom univerzitetu Džordžije u Atlanti, SAD.