Održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program 22. Guitar Art Festivala

Na konferenciji u Domu omladine Beograda najavljen je porgram 22. po redu Guitar Art Festivala koji počinje večeras, koncertom supergrupe 40 Fingers u Kombank dvorani sa početkom u 20.00 časova.

Prisutnim novinarima su se obratili i domaćin konferencije, g. Boško Radojković, osnivač festivala, kao i  Andrija Bojanić pomoćnik sekretara za kulturu Grada Beogarada  i Milica Ševarlić u ime Doma omladine Beograda partnera i prijatelja festivala.

Italijanska supergrupa 40 Fingers najavila je spektakal na večerašnjem dugoiščekivanom koncertu pre beogradaskom publikom. Diriktor Italijasnkog Instituta za kulturu Roberto Činkota izrazio je zadovoljstvo da se ovaj koncert konačno održava i da je zadovoljstvo što Institut može da podrži mini turneju grupe po Srbiji.

Drugi dan festivala počinje koncertom portugalskog virtuoza  - Ruben Bettencourt  koji se smatra jednim od najdarovitijih klasičnih gitarista mlađe generacije.

Koncert je organizovan uz podršku Ambasade Portugala u Srbiji. Ambasadorka Portugala Marija Viržinija Medndesa da Silva Pina obratila se pristunima, najavila koncert i navela da saradnja festivala i Ambasade Portugala traje duže od 20 godina i da smo do sada doveli neka od najvećih imena portugalske muzike.

Drugi koncert drugog dana festivala je "Megaron Concerto" je koncert za  gitaru i gudački orkestar. Prisutnima su se obratili kompozitor Nikita Koškin, koji je doša iz Rusije specijalno zbog ovog izvođenja, dirigent Predrag Gosta i solistkinja Amalija Miler – princeza šestožičanog instrumenta.

Ruski dom u Beogradu podržao je ovaj koncert, a prisutnima se obratio Jevgeni Baranov direktor Ruskog doma.

Četvrtti dan festivala počinje koncertom Vuka Vukajlovića i Nikole Jelačića. Posebno mesto u programskoj šemi festivala ove godine zauzimaju najveći talenti Srbije.

Tim povodom prisutnima se obratila i Dragica Mujković, direktorka Direkcije komunikacija Erste Banke Srbije. Erste Banka Srbija je višedecenijski partner festivala. Banka koja veruje u nas i malde talente. Banka koja podržava.

Ambasador Izraela u Beogradu njegova ekselencija Jahel Vilan izrazio je zadovoljstvo što Ambasada može da podrži gitarskog virtuoza i kompozitora Tala Hurvica, čiji koncert će se održati u 4. juna u 20.30 u Domu omladine Beograd.

Kostas Kotsiolis umetnički direktor festivala predstavio je dnevni program festivala, takmičenje klasične gitare i majstorske radionice, tu je bila i gospođa Katarina Rapti u ime Grčke Ambasade koja je podržala festival.

Svečano zatvaranje festivala 5. juna rezervisano je za svetsku premijeru koncerta „Recuerdos de Belgrado“ u Kolarčevoj zadužbini. Nastupaju Hoakin Klerč, Marko Tamajo, David Martinez i Rafael Agira, kao i simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.

Prisutnima su se obratili Ambasador Nemačeke gospodin Tomas Šib, direktor Austrijskog kulturnog foruma Beograd, gospodin Adrijan Fajks, Ambasador Španije gospodin Raúl Bartolomé Molina i šef službe za informacije, komunikacije i pres  Evropske Delegaciji u Srbiji Pol Henri Preset, koji su zajedno podržali rezalizaciju ovog spektakularnog projekta stvaranja novog muzičkog kulturnog nasleđa.