Zvuci Španije u Beogradu - Sevilja Gitar Duo

Izvrsni Sevilja Guitar Duo nastupa u Etnografskom muzeju

Guitar Art Festival u saradnji i uz podršku Ambasade Kraljevine Španije u Srbiji organizuje koncert Sevilja Gitar Dua, koji će se održati u četvrtak, 11. novembra u Atrijumu Etnografskog muzeja sa početkom u 19.30.

Ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu obaveznu rezervaciju putem mejl adrese: office@gaf.rs, najkasnije do srede 10. novembra. Rezervacija je obavezna zbog ograničenog broja mesta.

Seviljski gitarski duo čine Fransisko Bernije, jedan od vodećih svetskih gitarista svoje generacije, koji je nastupao u više od 40 zemalja sveta u prestižnim salama i osvojio više od 20 međunarodnih nagrada, i Antonio Duro, jedan od najozbiljnijih današnjih izvođačia koji je zauzeo istaknuto mesto na svetskoj sceni i održava brojne solističke resitale i sarađuje sa orkestrima i kamernim ansamblima u Španiji.

Španska muzička kritika Sevilja Gitar Duo opisuje kao nevervatan spoj dvojice klasičnih gitarista, njihove čistoće i prefinjenosti solističke izvedbe, koji u duu prelazi u idealnu homogenizaciju zvuka i ličnosti.

Renomirani španski gitaristi izvešće atraktivan koncertni program sa akcentom na kompozitorima koji pripadaju španskoj kulturnoj baštini, među kojima će biti dela Fernanda Sora, Hoakin Rodriga i Manuela de Falje.

Pored koncerta Fransisko Bernije i Antonio Duro održaće i majstorsk radionice klasične gitare u petak, 12. novembra na Muzičkoj Akademiji u Beogradu od 10.00 do 14.00 časova.

FRANCISCO BERNIER

Sa više od 500 koncerata u 40 zemalja Evrope, Amerike, Afrike i Azije, Francisco Bernier kritičari smatraju jednim od velikih gitarista svoje generacije. Nastupao je u prestižnim dvoranama sveta.

Francisko ima 20 međunarodnih nagrada i sa samo 20 godina on je prvi Španac koji je osvojio prvu nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju gitarista „Michele Pittaluga“

Nastupao je sa orkestrima kao što su Sankt Peterburška kamera, Mančesterski simfonijski orkestar, Mediteranski simfonijski orkestar, Vales simfonijski orkestar, Uelva simfonijski orkestar ili Simfonijski orkestar San Franciska Berkli pod dirigentskom palicom maestra Kenta Nagana.

On je doktor umetnosti na prestižnom Univerzitetu za muziku F. Šopen u Varšavi (Poljska) i nedavno je imenovan za punopravnog člana Kraljevske akademije lepih umetnosti Santa Isabel de Hungria u Sevilji. Svoju koncertnu karijeru kombinuje sa nastavnim radom, zauzimajući katedru na Višem muzičkom konzervatorijumu „Manuel Kastiljo“ u Sevilji. Umetnički je direktor Festivala gitare u Sevilji i predsednik-osnivač izdavačke kuće Contrastes Records (UK) i izvršni direktor i tvorac Seviljskog majstora gitare na Univerzitetu Pablo de Olavide.

ANTONIO DURO

Kritičari ga smatraju "jedan od gitarista sa najvišim tehničkim nivoom i interpretativnom ozbiljnošću..." (Diario de Sevilla, 2010), ima široku umetničku karijeru koja je čvrsto učvrstila njegovo ime na aktuelnoj sceni klasične muzike. nastupi kao solista ili u različitim kamernim sastavima, kao i saradnja sa orkestrima u Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Slovačkoj, Engleskoj, Austriji, Turskoj, Maroku, Izraelu, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Estoniji i Finskoj.

 

Od njegovih nastupa sa orkestrom vredi pomenuti učešće sa Kraljevskim simfonijskim orkestrom iz Sevilje u Omanu Eniju Morikoneu i režiju samog kompozitora, saradnju na zajedničkom snimanju CD-a „Melankolija” za izdavačku kuću Deutsche Grammophon. sa Nacionalnim orkestrom iz Španije i sopranom Patrišom Petibon pod dirigentskom palicom Žozepa Ponsa, i koncerti sa Kamernim orkestrom „Manuel de Falja“ iz Kadisa, Kamernim orkestrom „Manuel Kastijo“ iz Sevilje, Kamernim orkestrom Pokret 12 iz Normandije i Bratislavskim orkestrom iz Bratislave.

Guitar +, saradnje između različitih evropskih visokih muzičkih škola i univerziteta posvećenih proširenju mogućnosti aktuelne kamerne muzike sa gitarom u okviru programa Erazmus.

Antonio Duro kombinuje svoju umetničku karijeru sa svojim nastavničkim radom u gradu Sevilji, zauzimajući katedru gitare na Višem muzičkom konzervatorijumu „Manuel Kastiljo“ u Sevilji i kao gostujući profesor master gitare na Univerzitetu Pablo de Olavide.

Video

Seville Guitar Duo Francisco Bernier & Antonio Duro