Sara Correia i Tamara Jokić Spektakularan Fado & Flamenko koncert u Kolarčevoj zadužbini 19. maja

Muzičko putovanje, od Lisabona do Sevilje, na koje vas vode dve dive mlađe generacije Sara Correia i Tamara Jokić, uz pratnju ekskluzivnih španskih i portugalskih muzičara. Dupli koncert fado i flamenko muzike održaće se 19. maja u Kolarčevoj zadužbini u okviru 23. Guitar Art Festivala.

Ovo su dva odvojena koncerta, dve neponovljive pevačice koje dele pozornicu Kolarčeve zadužbine u okviru jedne koncertne večeri koja je namenjena pravim ljubiteljima  tradicionalnog portugalskog i španskog zvuka.

Koncert je podržan od strane Portugalske i Španske Ambasade u Beogradu.

Fado princeza i zvezda Univerzal Music Portugala, Sara Koreja, ekskluzivno nastupa prvi put u Beogradu. Sarin debi album osvojio je nagradu Revelation Radio Festivala, dve nominacije na prvom izdanju Play – Portuguese Music Awards, kao i nominaciju za Latino Gremi nagradu 2021. 
Flamenko spektakl rezervisan je za talentovanu pevačicu Tamaru Jokić, koja će predstaviti novi album “Transibérica” izdat za portugalski Sony Music SME Iberia, to je fuzija španske i portugalske muzike pod okriljem proslavljenog gitariste Havijera Limona čiji ansambl prati Tamarin nastup.

Ulaznice za ovaj koncert (jedna karta pokriva oba koncerta) dostupne su od 15. aprila po cenama od 1890 do 3590 dinara, na blagajni Kolarčeve zadužbine, i putem prodajne mreže Tickets.rs. Informacije i rezervacije na telefon 0114016002; 064 1407583 ili mejlom na office@gaf.rs.

Tamara Jokić je prva umetnica iz Srbije koja je izdala album za prestižni portugalski Sony Music.

Album koji je snimila za vreme pandemije, putujući pod maskama i šetajući od Španije do Portugala je kombinacija svih njenih dotadašnjih težnji i strasti: pet pesama na španskom i pet pesama na portugalskom jeziku, od kojih su neki tekstovi i poezija Federika Garsije Lorke, slavnog Granađanina sa čijom rečju se Tamara saživela tokom života u Andaluziji i studiranja u Granadi. Album su producirali Havijer Limon i Dijogo Klemente.

U prilog tome koliko su ove saradnje značajne govore činjenice da Limon ima 10 Gremija (radio je sa Pakom de Lusijom, Marizom, Buikom, Malom Rodriges, Nelom Rohas, Diego el Sigalomi mnogim drugim), dok je Dijogo radio sa imenima poput Marize, Ane Moure, Karminjo, Dulse Ponteš, Sare Korejo.

Tamara se došla rano počela da peva fado muziku, što ju je približilo Iberijskom poluostrvu. Preko muzike dolazi do studija portugalskog i španskog jezika koje će studirati u Srbiji i Španiji. Nakon čega je otišla na studije pevanja na prestižnom Berkliju.  Tamara je dobitnica Mediterranean Music Institute Award, koju joj je dodelio Berklee posle serije koncerata autorske i tradicionalne muzike sa prostora Mediterana i Balkana.

Tamara je do sada nastupala u Karnegi Holu, Teatro Sarsuela Madrid, Symphony Space NY, Berklee Performance Center Boston, Jazz Club Reduta Prague, Drom NY i mnogim drugim.

Sara Koreja živi i diše fado!

Odrasla je u fado porodici okružena muzikom i muzičarima. Imala je samo 13 godina kada je pobedila na festivalu Grande Noite do Fado, a ubrzo je pozvana da peva u jednoj od najpoznatijih fado kuća u Lisabonu, Casa de Linhares. Tamo je imala priliku da peva i uči zajedno sa legendarnim fado pevačima kao što su S. Rodriges, H. Fernando i M. da Nazare.

Njen prvi album Sara Correia, koji je objavio Universal Music Portugal, nastao je u saradnji sa producentom D. Klementeom. Godine 2019. ovaj album joj je doneo dve nominacije na prvom izdanju festivala Play – Portuguese Music Awards, zatim nagradu Revelation Radio Festivala i više od 30 koncerata u zemljama kao što su Španija, Južna Koreja, Norveška, Italija i Austrija, dok je 2020. godine nastupala u Indiji, Belgiji, Holandiji i Čileu. Njen drugi album "Do Coracao" iz 2020. godine dobio je jednu nominaciju na Play Festivalu u kategoriji najbolji fado album 2021. godine.

Koreja je takođe pozvana je da nastupi uživo na otvaranju portugalskog predsedništva Savetom Evropske Unije, u Centro Cultural de Belem u Lisabonu, početkom 2021. godine. Tom prilikom, nastupila je uz pratnju Portugalskog simfonijskog orkestra, kojim je dirigovala Žoana Karneiro.

Video