Održana je prva konferencija za novinare na kojoj je zvanično najavljen XV Guitar Art Festival.

 

Poštovani,
Jubilarni, 15. po redu „Guitar Art“ festival održaće se od 11. do 16. marta u Beogradu. Međunarodna smotra gitarista predstavila je ovogodišnji program na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda, kulturnoj i obrazovnoj instituciji koja ove godine, nizom programa među kojima je i festival gitare, slavi 50 godina rada! Po prvi put ove godine, čak pet festivalskih dana održavaće se u velikoj sali Doma omladine, dok će u sali Amerikana, biti održavani ponoćni koncerti i zabave u okviru pratećeg programa. Publika u holovima zdanja u Makedonskoj 22 moći će svakodnevno da posećuje izložbu „Guitar Visual Art“, a važnost i novi nivo saradnje sa „Guitar Art“ festivalom istakao je i Marko Stojanović, v.d. direktora DOB-a:

„Ove godine obeležićemo zajedno dva važna jubileja - 50 godina Doma omladine Beograda i 15 godina Gitar Art Festivala. Tim povodom mladima Beograda i Srbije, ali i svim ljubiteljima muzike koji se osećaju mladima, poklonićemo jedan besplatan koncert na ovogodišnjem GAF-u. Tokom cele 2014. godine Dom omladine Beograda će, u saradnji sa partnerima, poklanjati besplatne programe i sadržaje, u okviru akcije '50 poklona za 50 godina'", rekao je Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda i istakao: "Jako me raduje činjenica da naše društvo evoluira, posebno u oblasti poslovne kulture i da sve organizacije i firme koje su pomogle Gitar Art Festival više nisu samo u funkciji sponzora, već su tokom ovih godina prerasli u partnere i prijatelje, koji učestvuju i u kreiranju programa. Dom omladine Beograda uvek će biti otvoren za svaku kvalitetnu saradnju koja za cilj ima dobrobit mladih Beograda i Srbije“.

Ideju o jačanju saradnje sa institucijom koja povezuje brojne generacije već pola veka podržao je i osnivač festivala Boško Radojković: „Gitar art od početka, kroz majstorska predavanja i takmičenja u šest uzrasta, insistira na edukativnom radu sa mladima svih generacija i saradnja sa Domom omladine Beograda ove godine dobija zapravo na svom prirodnom značaju“.

Koncertni program 11. marta otvoriće „Naxos Trio“ koji čine grčki gitarista Kostas Kociolis, Anjelo Deziderio iz Italije i hrvatski majstor gitare Zoran Dukić. Vrhunac prve večeri pripašće čuvenoj brazilskoj gitaristkinji i pevačici Bađi Asad (Badi Asad), poznatoj po kombinovanju tradicionalne brazilske muzike sa pop notama i neobičnoj gitari koja ima samo okvir bez rezonatora. Naredne tri večeri biće u duhu klasične gitare i umetnika kao što su Johanes Moler, Lukaš Kuropačevski, Duo Ivanović (12. mart), Jelica Mijanović, Edvardo Fernandez, Zoran Krajišnik, Aleksandar Tasić (13. mart), Katona Tvins, Eliot Fisk, Gabrijel Bjanko (14. mart).

Subota 15. marta rezervisana je za dvostruki koncert u Sava centru, na kojem će nastupiti sve zapaženiji španski flamenko gitarista Alberto Lopez sa svojim kvintetom u sklopu promocije albuma „Siento“ (Osećam). Sa svoje 24 godine, vlasnik nekoliko prestižnih flamenko nagrada, Alberto Lopez je budućnost flamenka čiju su veštinu oblikovali patroni poput Mikelanđela Korteza, Tomatita, El Pelea i drugih. Seviljska bijenala, Bele noći Flamenka ili čuveni Flamenko festival u marokanskom Fezu, neke su od pozornica u kalendaru vanserijskog gitariste i autora iz Granade. U okviru istog koncertnog programa odmah posle Lopeza na pozornicu će izaći sjajna francusko-američka džez pevačica Sara Lazarus u pratnji jednog od najtraženijih „gipsy-jazz“ sastava „Winterstein Quartet“ koje predvode čuveni Hono Vinterštajn i njegov nećak Brejdi, te violinista Martin Vajs i kontrabasista Ksavijer Nik. Sara Lazarus je i svoj poslednji album „It’s All Right With Me“ snimila sa čuvenim „manouche“ gitaristom Birelijem Lagrenom, ali nastup na „Guitar Art“ festivalu jedna je od retkih prilika da se zajedno čuju dva veoma tražena džez izvođača uživo.

Festival u nedelju 16. marta uz proglašenje pobednika takmičenja i dodelu nagrada, zatvara koncert portugalske fado pevačice Izabele Noronje (Noronha) koja u Beograd dolazi direktno iz autentičnih kafana lisabonske Alfame uz dirljivu muziku sa evropske strane obala Atlantika. Ulaznice za pojedinačne koncerte na festivalu po cenama od 800 do 2000 dinara već su u prodaji na blagajnama Sava centra i Doma omladine, ali i u celoj mreži Eventima u Beogradu i širom Srbije.
 

http://citymagazine.rs/dogadjaj/jubilarni-15-guitar-art-festival-od-11-do-16-marta-u-beogradu/

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/436581/Alberto-Lopez-kvintet-i-Sara-Lazarus-glavne-zvezde-Gitar-art-festivala

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=271&yyyy=2014&mm=01&dd=22&nav_id=803062

http://www.domomladine.org/vesti/jubilarni-gitar-art-festival-od-11-do-16-marta/

http://www.24sata.rs/scena/muzika/vest/guitar-art-festival-od-11-do-16-marta/122717.phtml

http://www.belgradian.com/sr/nocni-zivot/svirke/2963-guitar-art-festival-2014/

http://guitarra.artepulsado.com/foros/showthread.php?21617-XV-Int-Guitar-Art-Festival-11-16-marzo-2014-Belgrado-SERBIA

autor: Sagor Mešković