Jorgos Dalaras u Herceg Novom u Crnoj Gori

Jedan od najvećih svetskih umetnika, grčki pevač i prijatelj Jorgos Dalaras dolazi po prvi put u Crnu Goru i Herceg Novi 14. septembra u okviru Guitar Art Summer Festa.

Međunarodno proslavljeni grčki pevač Jorgos Dalaras održaće veliki koncert 14. septembra  na Kanli Kuli u Herceg Novom. Biće to prvi koncert jednog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike.

Dalaras će u Herceg Novom izvesti brojne bezvremene hitove iz karijere duge više od 40 godina, pevača će na prvom crnogorskom koncertu pratiti ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara među kojima su poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu. Koncert na svečanom otvaranju međunarodnog festivala gitare biće putovanje u Grčku kroz muziku buzukija i rebetika na gitari.

Ulaznice su u prodaji putem prodajne mreže Herceg Festa u Herceg Novom i online putem prodajne mreže Ticket.rs.

Legendarni pevač iz Pireja ove je godine završio još jedan u nizu uspešnih projekata pod nazivom „Kavafis“, koji pod kompozitorskim vođstvom Aleksandrosa Karozasa kombinuje stihove grčkog pesnika Konstantina Kavafija u izvođenju čuvenog Bečkog kamernog orkestra i Bečkog akademskog hora čiji je solista bio upravo Dalaras. Ovo izdanje dopunilo je već impresivnu diskografiju koju čini 85 samostalnih albuma prodatih u blizu 20 miliona primeraka, što je i danas nenadmašen tiraž u Grčkoj. Brojke rastu kad se tome doda još preko 70 albuma na kojima gostuje drugim velikanima kao što su Mikis Teodorakis, Sting, Paco de Lucia, Al di Meola, Bruce Springsteen ili saradnje sa institucijama poput holandskog Metropol orkestara, Izraelske filharmonije, Ruskog narodnog orkestra i hora Nemačke opere. Brojni pozivi za nastup stizali su i od strane Vaseljenskog patrijarha, Nelsona Mandele, pariske „Olimpije“, londonske kraljevske dvorane „Royal Albert Hall“ ili Ujedinjenih nacija za jedinstveni koncert u antičkom amfiteatru u Delfima. Tokom četiri decenije na sceni, Jorgos Dalaras nastupio je na više hiljada koncerata, od kojih su 1983. godine održana dva istorijska, uzastopna na Olimpijskom stadionu u Atini sa preko 160.000 posetilaca o kojima je tad pisao i prestižni muzički magazin „Rolling Stone“.