GUITAR ART KLASIKA I

19:00 PABLO GARIBAY 20:00 VOJIN KOCIĆ & GUDAČKI ORKESTAR ŠKOLE ZA TALENTE U ĆUPRIJI, LAZAR OSTOJIĆ - CONCIERTO ETNO (U ZNAK SEĆANJA NA SABRINU VLAŠKALIĆ) 21:00 MATEUSZ KOWALSKI

 

GUITAR ART KLASIKA I

Petak, 17. maj,

Narodno pozorište u Beogradu

19:00 PABLO GARIBAY

20:00 VOJIN KOCIĆ & GUDAČKI ORKESTAR ŠKOLE ZA TALENTE U ĆUPRIJI & SOLISTI – PRIJATELJI, LAZAR OSTOJIĆ - CONCIERTO ETNO (U ZNAK SEĆANJA NA SABRINU VLAŠKALIĆ)

21:00 MATEUSZ KOWALSKI

 

Ljubitelji klasične gitare na koncertima u velikoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu , u okviru večeri “Guitar Art Klasika I” imaće priliku da čuju premijeru domaćeg kompozitora i resitale gitarskih virtuoza i vodeće klasične muzičare današnjice.

 

Jedinstvena ulaznica za Guitar Art Klasiku I (Koncerti: Pablo Garibay 19.00 i Vojin Kocić i Gudački orkestar škole za talente u Ćupriji 20.00 i Mateusz Kowalski 21.00), u prodaji su putem prodajne mreže Tickets.rs po ceni od 3.000,00 dinara.

 

PABLO GARIBAY

Pablo Garibej je eminentni izvođač velikih koncerata za gitaru koje su pisali kompozitori kao što su Rodrigo, Vaskez, Angulo, Kastelnuovo-Tedesko, Ponce i Vilja-Lobos. Posebno je poznat po svojim interpretacijama latinoameričke muzike, pre svega zahvaljujući premijernim izvedbama dela savremenih kompozitora H. Vaskeza, T. Bareira, E. G. de Leona, D. Rivasa, M. Barreira i E. Cordera. Kao koncertni solista, Garibej je debitovao sa Fliharmonijom Meksiko Sitija i od tada nastupa kao solista sa orkestrima širom Evrope i obe Amerike. Debitovao je u SAD sa Filharmonijom Bufala radeći sa Faletom, koja je Garibeja opisala kao „gitaristu retke osetljivosti, nijansi i muzikalnosti“.

 

VOJIN KOCIĆ & GUDAČKI ORKESTAR ŠKOLE ZA TALENTE U ĆUPRIJI & SOLISTI

LAZAR OSTOJIĆ – “CONCIERTO ETNO” (U ZNAK SEĆANJA NA SABRINU VLAŠKALIĆ)

Lazar Ostojić, gitarista i kompozitor, napisao je „Concierto Etno“ posvećeno gitaristkinji Sabrini Vlaškalić. Delo će premijerno izvesti Vojin Kocić i Gudački orkestar škole za talente u Ćupriji.

Vojina Kocića odlikuje  muzikalno, ekspresivno i istovremeno virtuozno izvođenje dela sa repertoara koji obuhvata kompozicije od renesanse do 21. veka. Kocić spada u sam vrh međunarodne gitarističke scene, a kritičari ga nazivaju „majstorom mekih tonova“ (prema SRF). Kocić je dobio preko 50 priznanja među koja spadaju prva mesta na visokim međunarodnim takmičenjima gitare, specijalne nagrade, stipendije i sertifikate.

 

MATEUSZ KOWALSKI

Mateus Kovalski je jedan od najizuzetnijih mladih poljskih gitarista – 'spektakularan', kako ga opisuje Classical Guitar Magazine. Izvodi repertoar koji se proteže od renesansnih kompozicija do savremenih dela s izuzetnom stručnošću, osećajem stila i velikom muzičkom kulturom.

 

Koncertno veče se održava pod pokroviteljstvom Ministrasta kulture i Grada Beograda i uz podršku Erste Banke, A1, Ambasade Meksika, Ambasade Poljske, Poljskog Instituta, Acibadem Belmedic  i Courtyard by Marriott Belgrade City Center.