GUITAR ART KLASIKA II

19:00 FRANCISCO LUIS 20:00 GITARSKI SEKSTETI – LEO BROUWER PREMIJERA 20:15 4 Gs QUARTET 21:00 MIHAJLO ĐURĐEVIĆ

GUITAR ART KLASIKA II

Subota, 18. maj,

Narodno pozorište u Beogradu

19:00 FRANCISCO LUIS

20:00 GITARSKI SEKSTETI – LEO BROUWER PREMIJERA

20:30 4 G's QUARTET

21:00 MIHAJLO ĐURĐEVIĆ

 

Guitar Art klasika II predstavlja čak četiri koncerta, u okviru kojih će publika imati priliku da čuje dva solo resitala, gitarski kvartet i svetsku premijeru dela koju je specijalno za Guitar Art Festival napisao najveći živi kompozitor za gitaru Leo Brouwer.

 

Jedinstvena ulaznica za Guitar Art Klasiku II (Koncerti: Francisco Louis 19.00, Gitarski Sekstet Leo Brouwer Premijera 20.00, 4 G's quartet 20.15 i Mihajlo Đurević 21.00), u prodaji su putem prodajne mreže Tickets.rs po ceni od 3.000,00 dinara.

 

FRANCISCO LUIS

Francisco Luís, dobitnik više od 40 međunarodnih nagrada i zvanični D’Addario umetnik, izdvaja se kao jedan od najcenjenijih muzičara svoje generacije.

Njegove izvođačke veštine i domišljate interpretacije, uočljive su u širokom spektru stilova koji se nalaze na njegovom repertoaru, uključujući inovativne elemente poput klasične improvizacije, aranžmana i autorskih kompozicija. Renomirani italijanski gitarista, Carlo Marchione, izjavio je: "Francisco u sebi nosi sve kvalitete koje se očekuju od velikog muzičara, posebno sposobnost koja je nemoguća za učenje (ali rezultat dragocenog i retkog prirodnog talenta) – sposobnost da svoju muziku iznese s dirljivim osećajem neizbežnosti i prirodne spontanosti.

 

GITARSKI SEKSTETI – LEO BROUWER PREMIJERA

Najveći živi kompozitor za gitaru Leo Brauer, napisao je specijalno za Guitar Art Festival novo delo za šest gitara. To je još jedno u nizu premijernih dela koje se izvodi i piše za beogradski festival gitare. Ovaj projekat je nastavak festivalske misije graženja novog gitarskog muzičkog nasleđa.

Premijeru izvode na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu: Andraš Caki, Amalija Miler, Petar Čulić, Darko Bageski, Tanos Micalis i Roberto Fabri

 

4 G's QUARTET

4G's Quartet čine Stefan Dejanović, Miloš Vuković, Pavle Žarkić, Stefan Milenković.

Kamerni sastav 4G's oformljen je u oktobru 2018. godine sa namerom da neguje i proširuje repertoar za  kvartet gitara, što u smislu transkripcija i novih aranžmana, tako i u izvođenju originalnih dela za ovu vrstu ansambla.

 

MIHAJLO ĐURĐEVIĆ

Mihajlo Đurđević (2000) rođen je u Smederevu. Odrastao je u Beču, gde je počeo da svira gitaru sa sedam godina. Godine 2019. diplomirao je sapohvalama na "Musikgymnasium Wien" i od tada studira gitaru kod prof. Aleksandera Svetea na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču (MDW). Mihajlo je osvojio brojne nagrade na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, uključujući četiri prve nagrade na austrijskom nacionalnom takmičenju "Prima la Musica" i prvu nagradu na Guitar Art Festivalu u Beogradu 2023. godine.

 

Koncertno veče se održava pod pokroviteljstvom Ministrasta kulture i Grada Beograda i uz podršku Erste Bake, EU Delegacije u Srbiji, Ambasade Portugala u Beogradu, Italijanskog Instituta za kulturu, Ambasade Grčke, Mađarskog kulturnog centra, Acibadem Belmedic  i Courtyard by Marriott Belgrade City Center.