Učesnici pozivaju na „Guitar Art“ Festival


     Ostalo je manje od mesec dana do početka jubilarnog, 15. po redu „Guitar Art“ festivala koji će se održati od 11. do 16. marta u Beogradu na više lokacija. Čak pet koncertnih večeri ove godine održaće se u Domu omladine Beograda, kulturnoj i obrazovnoj instituciji koja ove godine, nizom programa među kojima je i međunarodni festival gitare, slavi 50 godina rada. Publici u velikoj sali predstaviće se brojni umetnici među kojima su Badi Asad, Izabel Noronja, Johan Miler, Katona Tvins, Eliot Fisk i brojni drugi. Posebno mesto u programu ipak zauzima veliki i dvostruki džez i flamenko koncert u velikoj sali Sava centra 15. marta kada će na istoj pozornici nastupiti sve popularniji španski flamenko gitarista Alberto Lopez sa svojim kvintetom, te francusko-američka džez pevačica Sara Lazarus u pratnji čuvenog „gypsy jazz“ kvarteta koji predvodi Hono Vinterštajn. U susret festivalu, poruke ovdašnjoj publici poslali su i neki od zapaženijih učesnika programa.


     „Moj prvi susret sa Beogradom desio se prilikom takođe jubilarnog, desetog izdanja Guitar Art festivala 2009. godine. Uživala sam u prilici da pozornicu podelim sa Rolandom Dijensom! Bio je to festival ideja i biću uvek zahvalna na tome. Beograd je predivan grad i sećam se da sam htela da ostanem i duže. Još uvek volim jedan par čizama koje sam tu kupila, a znate kako je to ženama bitno. Pored što sam impresionirana prezentacijom festivala u svetu i uvek kreativnim vizuelnim rešenjima, umetnička direkcija uvek izabere sjajnu selekciju aktuelnih zbivanja na svetskoj gitarskoj sceni. Krila festivala uvek su otvorena za razne stilove i neprestano se šire, od radionica za najmlađe gitariste do koncerata koje retko možete da doživite bilo gde drugo“, ovim rečima se priseća svog prethodnog gostovanja u Beogradu brazilska umetnica Badi Asad, u svetu poznata po kombinovanju tradicionalne brazilske muzike sa pop notama i neobičnoj gitari koja ima samo okvir bez rezonatora. Njen nastup, uz Naxos Trio, biće deo svečanog otvaranja festivala 11. marta u Domu omladine. 


      Nastup na proslavljenom Guitar Art festivalu apsolutno je zadovoljstvo za moju grupu i privilegija za mene lično. Deliti scenu sa velikim umetnicima od 11. do 16. marta u Beogradu i biti odgovorni kao predstavnici flamenka, nemerljivog kulturnog nasleđa, velika je odgovornost koja nas ispunjava ponosom. Srbija i Španija biće ujedinjene strašću flamenka“, reči su talentovanog gitariste Alberta Lopeza kojeg mnogi već sad porede sa velikanima poput Paka de Lusija, Visentea Amiga i drugih velikana španske gitare. Mladi gitarista iz Kordobe nastupiće 15. marta u Sava centru sa programom pod istoimenim nazivom svog albuma „Siento“ (Osećam).
 

     „Čast mi je da budem deo izvanrednog programa i istorije Guitar Art festivala jer mislim da je u pitanju najbolji spoj edukacije i dijaloga kroz muziku, ali i velike umetnike koji dolaze svake godine. Na svom koncertu bih volela da dodirnem publiku, da podelim sva ta stanja duše kroz jedinstveni fado osećaj na jedan tradicionalni način, uz klasičnu gitaru Pedra Pinjala, te zvuke specifične portugalske gitare Eurika Maćada“, poruka je koja u Beograd stiže iz Lisabona, iz boemskog kvarta Alfame, odakle na međunarodni festival gitare dolazi izuzetna fado pevačica Izabel Noronja čiji će nastup 16. marta u velikoj sali Doma omladine svečano zatvoriti ovogodišnji Guitar Art festival.


      Ulaznice za pojedinačne koncerte na festivalu, od pet večeri u Domu omladine do velikog džez i flamenko koncerta u Sava centru, prodaju se po cenama od 800 do 2000 dinara. Ulaznice se mogu pronaći na blagajnama Sava centra i Doma omladine, ali i u celoj mreži Eventima u Beogradu i širom Srbije, dok se najbolja mesta mogu rezervisati i pozivom direkciji festivala na 011/220 6244 ili mejlom na office@gaf.rs.

„