• petak, 5. septembar 2014.

Koncert Danijela Markesa u okviru upisa na Kreativni Kurs Gitare u Domu omladine Beograda

Brazilski gitarista Danijel Markes nastupiće u četvrtak, 18.09.2014. godine u Domu omladine Beograda, u okviru promocije i upisa na Kreativni Kurs Gitare.

Guitar Art Festival vas poziva na promociju Kreativnog Kursa Gitare u okviru koje će se održati koncert brazilskog gitariste. Pozivaju se svi zaintersovani da dođu i upoznaju se sa metodom četvoromesečnog kursa, bez obzira na godine ili predznanje. Promocija i koncert Danijela Markesa održaće se u Domu omladine Bograda u sali Amerikani u četvrtak, 18. septembra 2014. godine sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Guitar Art Festival uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu već  tri godine uspešno organizuje Kreativni Kurs Gitare u Beogradu i u 14 gradova Srbije. Kroz ovaj projekat polaznici imaju mogućnost da na kreativni način nauče da sviraju gitaru, ali i da uživaju u koncertima sjajnih gitarista kao što je Danijel Markes. S obzirom da se kurs gitare organizuje pod pokroviteljstvom jednog od najvećih festivala gitare, odlazak i praćenje gitarskih koncerata predstavlja neodvojiv segment ovog programa.

Danijel Markes je diplomirao na Federalnom Univerzitetu u Rio de Ženeiru, gdje je i magistrirao na tezi Gitara u Frevu: jezik u konstrukciji. Intenzivno je svirao  i snimao sa čuvenim brazilskim umjetnicima instrumentalne muzike kao što su Ermeto Paskal, Paulo Moura, Ginga, Karlos Malta, Robertinjo Silva, Ze Paulo Beker, Nelson Faria, Žilson Perenzeta, Armandinjo, UFRJAZZ, Nikolas Krasik i Žovino. Sa orkestrom Frevo Diablo, u 2010. godini osvojio je najznačajniju brazilsku nagradu Prêmio da Música Brasileira za najbolji CD iz oblasti regionalne muzike. Održao je brojne radionice i predavanja na prestižnim međunarodnim institucijama. Nastupio je u preko 40 evropskih zemalja i na festivalima kao što su Kopenhagen džez, Mir gitar festival, Upsala gitar festival, Hapavesi folk, Talina gitar fest, Esti koncert, Guitar Art Summer Fest. U SAD-u je takođe imao turneju i nastupio je na prestižnom SXSW festivalu, kao i u svim značajnim koncertnim salama i na festivalima u Čikagu, San Francisku, Los Anđelesu, Njujorku i Filadelfiji. U 2002. osvojio je nagradu Prêmio Maestro Eleazar de Carvalho za najboljeg solistu, izvodeći Vilja Lobosov Koncert za akustičnu gitaru i orkestar zajedno sa Brazilskim nacionalnim orkestrom. Sa svojim triom je 2010. u čuvenom džez klubu Jazzhus Montmartre u Kopenhagenu uživo snimio CD.