• ponedeljak, 6. oktobar 2014.

Herbie Hancock u Beograd dolazi uz „all-star“ bend!

Trojica dokazanih muzičara uz velikana svetske muzike

Legenda svetske muzičke scene i apsolutni džez velikan Herbie Hancock, na veliki beogradski koncert 27. novembra u Sava centru, dolazi u pratnji trojice proslavljenih muzičara. Tokom dvosatnog putovanja kroz ceo opus Henkokove poluvekovne karijere, pred beogradskom publikom nastupiće jedan od najboljih bubnjara svih vremena Vinnie Colaiuta! Njegov partner u ritam sekciji je furiozni James Genus, a pravo otkriće za sve ljubitelje gitare biće afrički virtuoz Lionel Loueke koji kao samostalni umetnik već godinama predvodi novu generaciju zvezda prestižne izdavačke kuće „Blue Note“! Ulaznice za ovaj veliki muzički događaj od danas su u prodaji putem mreže Eventim po cenama od 1990 do 5590 dinara.

Sa punim pravom, uz Henkoka se dodatno izdvaja Vinnie Colaiuta, jedan od najpoznatijih svetskih bubnjara koji je svoj nesumnjivi ugled gradio svirajući uz velikog Franka Zappu. Diplomirani Berklijevac svoje impresivno iskustvo i širinu sticao je uz muzičke institucije kao što su Barbra Streisand, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Chick Corea, Sting, Jeff Beck, Joe Satriani i brojni drugi među kojima je čak i kultna metal grupa Megadeath! Colaiuta je uvršten i u Dvoranu slavnih po izboru najvažnijeg svetskog magazina za bubnjare „Modern Drummer“ koji ga je tom prilikom proglasio za „najvažnijeg bubnjara našeg vremena“. Publika ovog magazina izabrala ga je za najboljeg čak 18 puta u tradicionalnoj godišnjoj anketi od čega čak 10 puta kao sveukupno najboljeg!

Da bi ritam sekcija bila besprekorna, pobrinuće se i svestrani basista James Genus, član famoznog benda kultnog TV šou programa „Saturday Night Live“. Njegov talenat veoma rano otkrio je neponovljivi pijanista Horace Silver, a na listi muzičara kojima je podario besprekorne bas deonice su istaknuti džezeri Chick Corea, Bob James, Uri Cain, Dave Douglas, Don Pullen i brojni drugi. Danas važi za jednog od najtraženijih studijskih i koncertnih basista, a Henkokovo poverenje uživa od 2008. godine. Genus je ujedno odsvirao većinu bas deonica na poslednjem albumu francuskog dvojca Daft Punk, „Random Access Memories“.

Najmlađi u ovom zvezdanom sastavu svakako je Lionel Loueke, rođen 1973. godine u zapadnoafričkoj republici Benin, odakle je preko studija u Parizu zaslužio stipendiju na prestižnom Berkli koledžu u Bostonu, da bi univerzitetsku diplomu stekao na Institutu za džez „Theolonius Monk“ u Kaliforniji. Izabran je od strane komisije koju su tad činili Wayne Shorter, Terence Blanchard i Herbie Hancock, sa kojima je nastavio da sarađuje do danas, a impresivnom spisku su se pridružili i Sting, Santana, Cassandra Wilson, Marcus Miller, Esperanza Spalding i drugi. Džez zvezda u usponu, Loueke ima zapažena samostalna izdanja, od čega poslednja tri albuma na najpoznatijoj džez etiketi „Blue Note“.

Novinski izveštaji sa koncerta u Portlandu održanog pre dva dana najbolje opisuju „all-star“ atribute ove supergrupe: „Ova četvorica ljudi na sceni poseduju natprirodnu kontrolu nad odabranim instrumentima, uz gotovo telepatsku povezanost“ i „Henkok ima više energije i entuzijazma na sceni od većine mojih studenata“. Ako se tome doda da su Hancock, Colaiuta, Genus i Loueke svirali „Actual Proof“, „Chameleon“, „Cantaloupe Island“, „Rockit“, „Speak Like A Child“ i druge ključne numere, beogradsku publiku ove jeseni očekuje izuzetno retka prilika da čuju jednog od najvećih muzičara svih vremena u svojevrsnom „best of“ izdanju!