• ponedeljak, 1. decembar 2014.

HERBIE HENKOCK PRIREDIO SPEKTAKL U SAVA CENTRU

POSLE 26 GODINA PONOVO U BEOGRADU

Jedan od najpoznatijih i najuticajnih džez pijanista i kompozitora, dobitnik "Oskara", predavač na Univerzitetu Harvard, ambasador dobre volje Ujedinjenih nacija Herbi Henkok održao je sa svojim "Ol Star Džez Triom" koncert u beogradskom Sava centru. Sedamdesetčetvorogodišnji Henkok je poznat po stilu zasnovanom na raznovrsnosti, upotrebi elemenata roka, fanka, soula, diska, hip hopa i kao prvi džez muzičar koji je koristio sintisajzer.

Henkok je klavir počeo sa svira sa sedam godina. Četiri godine kasnije je nastupao sa Simfonijskim orkestrom iz Čikaga. Od 1963. do 1968. je bio član "drugog velikog kvinteta" legendarnog trubača Majlsa Dejvisa. Dobitnik je 14 nagrada "Gremi", najvećeg priznanja američke muzičke industrije. Njegova ploča "River: The Joni Letters" je 2008. nagrađena "Gremijem" za album godine. To je bio tek drugi džez album u istoriji "Gremija" kojem je pripalo takvo priznanje.

Henkok je komponovao muziku za filmove "Uvećanje", "Pol Kerzi ne oprašta", "Noći Harlema", a dobitnik je "Oskara" za muziku u "Oko ponoći". Ove godine je Henkok na Harvardu držao predavanja o "Mudrosti Majlsa Dejvisa", "Budizmu i kreativnosti", "Inovacijama i novim tehnologijama".

Kada je kompozicija "Maiden Voyage" pre pet decenija korištena u televizijskoj reklami za losion posle brijanja "Jardli", džez čistunci su Henkoka optužili da se "prodao“, što ga nije sprečilo da napravi reklame za "Ševrolet" i "Standard Ojl", niti da sarađuje sa zvezdama popularne muzike kao što su Džoni Mičel, Mik Džeger, Nora Džons, Boni Rejt, Džordž Benson, Kvinsi Džons.

U Beograd je Henkok stigao u sklopu kratke turneje, koja obuhvata i nastupe u Luksemburgu, Hrvatskoj, Češkoj, Austriji i Švajcarskoj.

      

Veći deo dvočasovnog beogradskog koncerta bio je zasnovan na Henkokovim duelima sa briljantnim bubnjarem Vinijem Kolajutom, poznatim po saradnji sa Džoni Mičel, Leonardom Koenom, Norom Džons, Semom Murom, Dženifer Vorns, Džodi Vetli.

Džez standard "Watermelon Man" je Henkok najavio kao "kompoziciju koju je komponovao kao dečak i svira je već 52 godine, ali odbija da je izvodi na isti način, kako bi izbegao dosadu".

Usledila je dvadesetominutna spejs fank verzija "Watermelon Man" koja, uz basistu Džemsa Džinusa u prvom planu, nije imala mnogo sličnosti sa originalnom kompozicijom sa prvog Henkokovog albuma, niti sa Top 10 hitom kubanskog perkusioniste Manga Santamarije. Pošto je gitarista i pevač Lionel Lueka iz Benina dobio priliku da, sam na sceni, u Sava centar unese atmosferu afričke savane, usledio je još jedan džez standard – "Cantaloupe Island".

Za bis je Henkok sačuvao hit "Rockit" iz 1983. i "Chameleon", kompoziciju sa albuma "Head Hunters" iz 1973. godine, nastalog pod uticajem Džemsa Brauna i Slaja Stouna, koji je zabeležio prodaju veću od ukupnog tiraža svih džez rok albuma snimljenih do tada i Henkoku doneo status pop zvezde.

Video