Concha Buika u Beogradu!

Nekruisana kraljica flamenka na GAF-u 16. marta u Sava centru!

Trenutno najveća flamenko i džez diva Konča Buika (Concha Buika) održaće svoj prvi koncert pred beogradskom publikom 16. marta u Sava centru.

Španska pevačica će nastupiti u okviru ovogodišnjeg, 14. po redu, međunarodnog festivala „Guitar Art“ koji će i ove godine trajati šest dana, od 12. do 17. marta, a ugostiće preko 180 umetnika iz celog sveta, uz koncerte i takmičenja u gitarskoj veštini, ali i brojna predavanja, izložbe, filmske projekcije i druge prateće sadržaje.

Posebno za festival posvećen gitari, Konča Buika u Beograd dolazi sa koncertom koji će najvećim delom posvetiti šestožičanom instrumentu u duhu izvorne flamenko muzike, ali publika će imati priliku da uživa i u njenim specifičnim soul i džez numerama u pratnji gitara i perkusija.

Nazivaju je „kraljicom flamenka“, kao i trenutno najtraženijom „world-music“ zvezdom koja beleži veliki uspon u proteklih sedam godina, pre svega zahvaljujući krajnje izražajnim i veoma spontanim koncertima na kojima Buika prikazuje svu širinu upečatljivog glasa u neobično privlačnoj fuziji više žanrova na španskom i engleskom jeziku.

Saradnju sa tamnoputom pevačicom danas mnogi priželjkuju, a u tom su već uspele Mariza, Nelly Furtado, Seal, veliki džez pijanista Čik Korija, a odnedavno i zanosna Anuška Šankar.

Jedan od velikih ljubitelja Buike je i španski sineasta Pedro Almodavar za kog je čak dve pesme izvela ispred kamere u njegovom poslednjem filmu „Koža u kojoj živim“.

„Poput Čavele (Vargas) i Buika je kadra da publiku učini sasvim ranjivom. Njene pesme nas vode do mesta gde se licem u lice srećemo sa sopstvenom istorijom ljubavi u kojoj krajnje istaknute vidimo sve naše greške“, opisao je tad slavni reditelj njihov zajednički omaž nedavno preminuloj meksičkoj pevačici u pesmi koju u filmu izvodi upravo Buika.

Buika svoj kosmopolitski duh duguje neobičnoj i prilično bogatoj životnoj priči koja počinje na španskom ostrvu Majorki, gde kao jedina devojka afričkog porekla uči flamenko u tamošnjoj romskoj zajednici. Marija Konsepsion Balboa Buika veoma rano ostaje bez oca, koji napušta porodicu kao disident i socijalista, a ona odlazi u London, a zatim i u Las Vegas, gde preživljava zahvaljujući pevačkom talentu, jedno vreme čak i kao imitatorka Tine Tarner u prestižnom „Luxor“ kazinu. Upravo posle tog njen talenat primećuju i muzički producenti, pa se od 2005. godine ređaju njeni albumi „Buika“, „Mi Niña Lola“, „Niña de Fuego“, te Gremijem nagrađeni „El Ultimo Trago“. Posle objavljivanja „En Mi Piel“, aktuelne duple kompilacije dosadašnjih pesama, Buika trenutno radi na novom albumu koji će publika videti već ove godine.

Ulaznice za koncert Konče Buike, po cenama od 1800, 2300, 2800 i 3200 dinara, su puštene u prodaju od 21. januara na blagajni Sava centra, te u mreži Eventima širom Srbije i regiona. Sve rezervacije ulaznica mogu se izvršiti pozivom na broj direkcije festivala 011/220-62-44 i na mejl office@gaf.rs.

www.buikamusic.com

Video

Buika - Soledad

Concha Buika - Jodida pero contenta