IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "NOVI OBJEKTIV" ANĐELE PETROVSKI NA GUITAR ART SUMMER FESTU

Jubilarna 10. izloba festivala u galeriji Sue Rayder u Herceg Novom, predstaviće Anđelu Petrovski iz Beograda. Izložba fotografija “Novi objektiv” svečano će se otvoriti u subotu, 15. avgusta u 19:00 časova, a trajaće do 20. avgusta.

GUITAR VISUAL ART
15 - 20. AVGUST 2015.

SVEČANO OTVARANJE: 15. AVGUST U 19H

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA: Novi objektiv – Anđela Petrovski

Galerija Sue Ryder, Trg Belavista (Stari grad) Herceg Novi

Guitar Visual Art predstavlja izložbu fotografija Anđele Petrovski. Izbor izloženih fotografija u okviru ovog projekta predstavlja rezultat prošlogodišnjeg konkursa festivala. Konkurs je namenjen mladim i još uvek neafirmisanim umetnicima za koje javnost nije imala privilegiju da čuje ili vidi njihova dela. Suština ove izložbe i projekta jeste želja da se kreativnim mladim stvaraocima iz drugih grupacija umetnosti omogući okvir i platforma u kojoj mogu da stvaraju svoja originalna dela, ali i da po prvi put profesionalno učestvuju na nekoj muzičkoj / kulturnoj manifestaciji. 

Guitar Visual Art na ovaj način gradi svoju bazu umetnika koja predstavlja sopstveni umetnički izraz gitare, kao i uticaja i značaja festivala. Podržavamo mlade umetnike i nastojimo da uspostavimo izlagačku platformu koja će predstaviti autentičan pogled kroz objektiv mladih i perspektivnih umetnika.

Umetničko delo poprima svoj status tek kada se postavi pred oči posmatrača. Ova umetnička dela jesu novi talas i viđenje koncertne fotografije na našoj savremenoj sceni. Verujemo da je fotograf – Anđela Petrovski dovoljno zrela da ispričaja svoje viđenje naše muzičke priče. U njenim radovima možemo uočiti novu simbiozu dokumentarne i umetničke fotografije. Ona istorijski dokumentuje događaj/koncert, ali u isti mah omogućava posmatraču da oseti svu unutrašnju snagu i ekspresiju izvođača. Upravo u tome je najveća vrednost njenih .

Anđela Petrovski je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Završila je Školu za dizajn u Beogradu, gde se prvi put susrela sa fotografijom. Prvenstveno se bavila analognom fotografijom, a na fakultetu prelazi na digitalnu. Bavi se fotografijom na svim poljima, a najviše dokumentarnom fotografijom i reportažom. Učestvovala je na više žiriranih izložbi i u različitim fotoprojektima, među kojima je projekat Oko Srbije i godišnja Refoto izložba u Art getu na temu Moje mesto, moji ljudi.

Učešće na Guitar Art Festivalu, kao studentu fotografije, bilo je novo iskustvo za mene. Prvi put sam se susrela ne samo sa koncertnom fotografijom nego i sa veoma specifičnim zadatkom u polju te fotografije, a to je fotografisanje koncerata klasične muzike. Veliki je izazov. Postoje jasna pravila ponašanja, koja nisam do sada poznavala, a uz mentorstvo jednog od najiskusnijih fotografa na tom polju, El Gvojosa, snašla sam se i naučila kako se ponašati i dokumentovati takav događaj. Posle svih koncerata koje sam odslušala i fotografisala, osećam se spremnom da nastavim da se bavim koncertnom fotografijom. Bilo je intenzivno i veoma korisno i zahvalna sam što sam mogla da budem deo ovog projekta.