Koncert američkog gitarskog dua “W Alex”

Koncert Aleksa Lubeta i Maje Radovanlije održaće se u četvrtak, 17. decembra u 19:00 časova u Kući kralja Petra u organizaciji Guitar Art Festivala.

Duo w Alex je projekat Aleksa Lubeta i Maje Radovanlije. koji predstavlja simbiozu dva različta muzičara koji su pronašli autentičnu kreativnu formulu u zajedničkom radu.  Aleks predstavlja klasičnog kompozitora i samoukog akustičnog gitaristu, dok je Maja klasična gitaristkinja i samouki kompozitor. Njihov muzički izraz je prvenstveno kombinacija kompozicije i improvizacije, u delima koja su satkana od motiva Istočne Evrope i predstavljaju balkansko i jevrejsko nasleđe. Pored toga na njihov stvaralački opus utiču i žanrovi kao što su bluz, džez, rok, svetska i savremena umetnička zapadna muzika, pa i italijanska opera. Njihov zvuk je vođen melodijom i ritmom, a  harmonija proizilazi iz njihovog toka. Duo stvara i nastupa širom SAD-a. Njihov novi CD The Enchanted Guitar Forest biće predpremijerno predstavljen u Srbiji tokom zimske turneje u 2015. godini.

Maja Radovanlija je rođena u Beogradu. Počela je da svira gitaru sa devet godina. Tokom studija, na Univerzitetu u Beogradu, kod Maje se rodilo interesovanje za improvizacije, prvenstveno na balkansku tradicionalnu muziku i džez. Na Univerzitetu u Indijani stekla je master i doktorsku diplomu. Bila je u klasi  Aleksandra Hadži-Đorđevića, Srđana Tošića, Ernesta Bitetija i Najdžela Norta. Od 2011. godine, Maja Radovanlija je šef odseka za gitaru na Univerzitetu u Minesoti, u Mineapolisu. U skorije vreme je nastupala sa brojnim ansablima, kompozitorima i improvizatorima u sklopu projekata, kao što su: Minneapolis Guitar Quartet, ImprovE Collective-Belgrade, Szilard Mézei Ensemble, Jandek project, ImprovIsAndDo ensemble, Improvised Ecosystems, Douglas Ewart i drugi.

Aleks Lubet je rođen u Čikagu, a danas je profesor muzike na Univerzitetu u Minesoti, kompozitor i multiinstrumentalista specijalizovan za akustičnu gitaru. Takođe svira ukulele, planinski dulcimer, rezofoničnu gitaru, akustičnu i električnu bas gitaru. Njegove kompozicije izvođene su više stotina puta na šest kontinenata. Njegov album Spectral Blues dobio je odlične jednoglasne kritike, od kojih je najznačajniju dodelio kritičar Ted Gioia pripisavši mu epitet najboljeg albuma 2013. godine. Lubet je i autor knjige Music, Disability, and Society, kao i autor brojnih članaka. Njegove stručne oblasti su pitanja invaliditeta  u muzici i muzika Boba Dilana.

Koncertni program:

  1. M.Radovanlija - Macedonian Dream (duo); based on trad. song Jovka Kumanovka
  2. Trad. M.Radovanlija - Bulgarian - Glava li te boli Sino moj (Arr. Maja Radovanlija)
  3. Alex Lubet - Ani Maamin (solo Alex); based on trad. Jewish melody   
  4. Maja Radovanlija - Los Bibilicos  (Duo); based on trad. Sephardic melody 
  5. Alex Lubet - Ma Tovu  (Duo); based on trad. Jewish melody
  6. Alex Lubet - My beloved is mine and I am his (solo Alex) 
  7. Maja Radovanlija - Semi-improvised Nostalgic Studies #1             
  8. A. Lubet  - Eliyahu Hanavi (for prepared guitar and sopranino ukulele);              based on trad.
  9. Isaachar Miron - Ma Yafeh Hayom (Arr. A.Lubet)