Guitar Art Festival

Guitar Art Festival nakon dve decenije svog postojanja uživa status jednog od pet najvećih i najistaknutijih internacionalnih festivala klasične gitare u svetu.

Guitar Art Festival postao je vodeći centar za svetske premijere, koncerte, kao i za razmenu znanja, prakse i iskustva među gitaristima iz celog sveta. Kreirali smo osoben koncept prezentacije gitarske muzike, vrednosti i savremenih tendencija. Takvim konceptom festivala, ali i sadržajem koji se idealistički birao i gradio, uspeli smo u svom prvobitnom motivu, da otvorimo prozor u svet visoke muzičke umetnosti i da taj svet dovedemo u Beograd, koji je svakog marta svetski centar gitarskih i muzičkih dešavanja.

Guitar Art Festival organizovao je više od 350 koncerata sa vrhunskim muzičarima iz 55 država sveta. Festival je odavno prevazišao okvire klasične gitare i isključivo profesionalne publike. Svake godine brižljivo smo gradili našu publiku, programom koji je predstavljao najviše umetničke izraze klasične, flamenko, fado, džez muzike. Festivalske koncerte je do sada posetilo više od 150.000 posetilaca. Nastavićemo da negujemo i gradimo našu publiku sloganom – Gitara za sve!

Jedna od glavnih misija Guitar Art Festivala je podrška, unapređenje i promocija najvećih mladih talenata. Svake godine Beograd posete najveći profesora i gitarista koji rade sa studentima iz celog sveta. Do sada je festival posetilo 3.000 studenata iz 45 zemalja. Takođe, značaj festivala ogleda se i u organizovanju jednog od najvećeg gitarskog takmičenja, na kome je mladim virtuozima do sada podeljeno 500 nagrada u vrednosti od 300.000 evra.

Festival nastoji da dokumentuje razvoj i dostignuća na svojim autorizovanim audio izdanjima. Svake godine izdaje se CD kompilacija najboljih snimaka sa proteklog festivala. Danas posedujemo kolekciju od 30 izdanja gde su zabeležena i sačuvana neka od najvećih svetskih imena muzičke scene na koncertima koji su se organizovali u Beogradu. Nastojimo da  gradimo gitarsko kulturno nasleđe Srbije.