Održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program 22. Guitar Art Festivala

Na koferenciji za novinare i predstavnike medija u pres centru MTS dvorane najavljen je program 24. Guitar Art Festivala koji počinje večeras, koncertom portugalske fado zvezde Antonia Zambuža i brazilske gitarske legende Jamandu Koste.

Prisutnim novinarima su se obratili i domaćin konferencije, g. Boško Radojković, osnivač festivala, PR festivala Ljubica Lazić koji su predstavili nešto izmenjen koncertni program festivala.

Festival počinje večeras u MTS dvorani u 20.00 časova koncertom Antonija Zambuša i Jamandu Koste.

Antonio Zambušo je jedan od najvećih savremenih umetnika, autora i izvođača portugalske muzike i jezika, i jedan od njenih najistaknutijih ambasadora u svetu.

Hvaljen od strane kritičara, Jamandu Kosta oduševljava publiku gde god da donese svoju neobičnu veštinu i zvuk..

Prisutnima se obratila Aleksandra Kosanović, direktorka marketinga Erste Banke Srbije, koja je generalni pokrovitelj koncerta. Koncert su podržale i Ambasada Brazila i Ambasada Portugala, tim povodom Njegova ekselencija gospodin Ambasador Brazila  Jose Mauro da Fonseca Costa Couto i Ambasadorka Portugala njena ekselencija Maria Virgínia Mendes da Silva Pina.

Zbog trenutne situacije i nezapamćene tragedije, Guitar Art Festival će odložiti jedini neprimeren program, Rock ’n’ Roll spektakl, koncert benda The Stones 11. maja na sceni Kolarčeve zadužbine. Koncert jednog od najboljih tribjut The Rolling Stones bendova se odlaže za jesen.

Koncerti klasične muzike biće preseljeni iz Narodnog pozorišta u Beogradu na veliku scenu Kolarčeve zadužbine 12. i 13. maja sa nepromenjenim koncertnim programom i satnicom. Ulaznice je potrebno zameniti na blagajni Kolrčeve zadužbine neposredno pred koncert.

Prvi koncert 12. maja održaće italijanska gitariskinja Karlota Dalija koja pažnju širom sveta privlači svojim strastvenim i dubokim interpretacijama. Koncert je podržao Italijanski Institut za kulturu i u to ime prisutnima se obratio direktor gospodin Roberto Cincotta.

Veliko finale koncertne večeri rezervisano je za Autorsko veče Maje Le Ru, kada će nastupiti gitaristi iz švajcarske Džon Smit i Vojin Kocić, zajedno sa Gudačkim orkestorm škole za talente u Ćupriji. Koncert je podržan od strane Ambasade Švajcerske i prisutnima se obratila zamenica Ambasadora Saskia Salzmann.

 

Drugo veče klasike, 13. maj počinje sa koncertom dva najveća mlada gitarska talenta Srbije -Vuka Vukajlovića i Uroša Jaćevića, koji će dobiti nagradu “Veruj u sebe” koju dodeljuje ERSTE banka Srbije. Na velikoj sceni Kolarčeve Zadužbine sledi premijerno delo za 6 gitara bugarskog kompozitora Rosena Balkanskog koji će izvesti gitarski sekstet. Projekat je podržao Austrijski kulturni forum u ime koga se obratio direktor, Ambasada Bugarske i Ambasada Slovačke.

Četvrto veče Guitar Art Festivala se zvršava koncertom Zorana Dukića

Svečano zatvaranje festival 14. maja na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine rezervisano je za world etno koncert. Posle dugog vremena Teodosij Spasov se vraća u Beograd. Ovog puta poznati kavalista nastupa sa  grčkim The Crossover triom.

Koncert je podržala Bugarska Ambasada i Grčka Ambasada u Beogradu.

Ambasador Bugarske gospodin Petko Doykov izrazio je zadovoljstvo što je ambasada deo Guitar Art Festivala.

Teodosijev instrument je kaval, drvena frula sa osam rupa, jedan od najstarijih tradicionalnih instrumenata na Balkanu i Evropi, bogat zvučnim i tehničkim mogućnostima. U ovom projektu nastupa sa troje solista muzičkog projekta The Crossover Trio. Alkis Zopoglouom, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, Marinom Liodou Mohamed  koja svira oud i pijanistom Janisom Kirimkiridisom.