ARHIVA

Guitar Visual Art

(10 – 16. mart 2014, hol Doma omladine Beograda)

Izložba  A POSTERIORI

PONEDELJAK, 10. MART

19h – Otvaranje izložbe

Izložba fotografija  A POSTERIORI nosi simboličan naziv i upućuje na osvrt i spoznaju stvaralaštva Guitar Art festivala, tokom proteklih petnaest godina. Koncept ovogodišnje izložbe proizilazi iz samog naslova, gde na osnovu znanja, dokaza i iskustva donosimo sud o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
Nasuprot A priori spoznaji nezavisnoj od bilo kakvog iskustva, vodimo se A posteriori principom u kome na osnovu našeg iskustva sagledavamo XV godina Guitar Art festivala. Predstavljamo najznačajnije umetnike i krucijalne događaje, koji su gradili, oblikovali i danas predstavljaju relevantno merilo značaja ovog festivala. Ovom postavkom dajemo jedan vid našeg motiva, davnog početka i sadšnjeg dometa. Proces uobličavanja, okolnosti u kojima se gradi i održava, evoluira iz godine u godinu. Naša arhiva je razložena na petnaest modula u kojima prikazujemo korespodenciju najistaknutijih muzičara, sveta i nas.
Prikazane fotografije Želimira Gvojića koje su nastajale tokom proteklih četrnaest godina beležile su mnogobrojne istorijske trenutke na sceni ovog festivala. One su omaž svih naših koncerata. Kroz ove predstave dobijamo mogućnost ponovnog projektovanja zvuka i slike.  Sineztezijom tj. transcendovanjem između čula koje omogućava simbiotičku percepciju dva nespojiva nadražaja: vizualizacijom zvuka, imamo za cilj da omogućimo  slušanje našeg osobenog muzičkog dela, sa vremenskim trajanjem od petnaest godina. Evociramo i podsećamo na svaku godinu festivala gde smo uspeli da okupimo najbolje domaće i strane muzičke stvaraoce, koji su stvarali našu muziku komunicirajući među sobom i sa našom brižljivo građenom publikom.
A posteriori princip sagledavanja na osnovu iskustava, omugućava i nama da preispitamo osnovni motiv stvaranja ovakvog kulturnog događaja. Pokušali smo da napravimo vodeći i značajan centar razmene znanja, prakse i iskustva. Da univerzalne vrednosti i savremene tendencije gitarske kulture prezentujemo na drugačiji način. Organizovali smo koncerte najvećih savremenih klasičara, bili smo počastvovano mesto svetskih muzičkih premijera, ali i ti koji su doveli Paka de Lusiju, Stinga, Enja Morikonea, Pepe Romera i mnoge druge u Srbiju. Takvim konceptom festivala, ali i sadržajem koji se idealistički birao i gradio, uspeli smo u svom prvobitnom motivu da otvorimo prozor u svet visoke muzičke umetnosti i da taj svet dovedemo kod nas. U ovom promišljajućem retrospektivnom pregledu mi smo došli do statističkih i umetničkih zaključka, dosadašnjih dometa i savremenih potreba, koje ćemo koristiti za građenje budućih XV godina Guitar Art festivala, a vama ostavljamo da donesete svoj A posteriori sud.
 
 
 

Otvoreni konkurs Guitar Art festivala za studente video i audio produkcije, kao i za studente fotografije.

Guitar Visual Art

11-16. mart 2014.

Konkurs:

Guitar Visual Art od ove godine uvodi novi segment u svom konceptu. Osim tradicionalnog predstavljanja vizuelnih umetnosti, želimo da okupimo i omogućimo kreativnim mladim ljudima da na Guitar Art festivalu stvaraju svoja multimedijalna umetnička dela.

Koncept koji festival gradi već XV godina danas može da bude platforma za različite kreativne industrije. Festival od svog nastanka konektuje različite aktivnosti, i danas ne predstavlja samo feštu gitarskog stvaralaštva, već se vodi  i koncipira savremenim  idejama stvaranja kulturnog i umetničkog događaja.

Guitar Visual Art organizovao je konkurs za student video i audio produkcije, kao i za student fotografije. Cilj ovog segmenta je želja da drugim umetničkim stvaraocima obezbedimo edukaciju, praksu i promociju, što je i jedan od osnovnih motiva samog Guitar Art festivala. Studenti će stvarati dela po umetničkim kategorijama koje će kao svoj subjekat imati gitaru. Tako će Guitar Visual Art graditi svoju bazu umetnika koji će predstaviti sopstveni umetnički izraz ovog motiva i događaja. i kojima želi da omogući edukaciju, praksu i promociju, što je i jedan od osnovnih motiva samog Guitar Art festival.

Na konkursu Guitar Visual Art 2014. učestvovaće student Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa katedre fotografije i studenti audio i video produkcije SAE Instituta.

http://www.belgrade.sae.edu


"Ovakva vrsta saradnje jeste odlična prilika, kako za profesionalno usavršavanje studenata SAE Instituta, tako i kao doprinos Guitar Art Festivalu. Na ovaj način, studenti će imati prilike da zaista rade u svojoj struci na ozbiljnom projektu, da budu prisutni na svim radionicama i master časovima, kao i da stvore poznanstva koja im kasnije mogu dosta koristiti."

 

 

 
Dodatne Informacije:
064 1956921
011 2206248
kurs@gaf.rs
 
 

HVALA:

The Ministry of Culture of the Republic of Serbia / The Belgrade City assembly – Secretariat of Culture / The Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Serbia – Department of international, cultural, educational, scientifically, technological and sports cooperation / Tourist organization of Belgrade / Tourist organization of Serbia / SOKOJ

Embassy of the United States of America / Embassy of Spain / Embassy of Portugal / Embassy of Brazil / Embassy of Australia / Embassy of Poland / Embassy of Slovenia / Embassy of Sweden

The Italian Cultural Centre / Institute Cervantes / French Institute / Goethe Institute / Hellenic Cultural Centre

Societe Generale Bank / Erste Bank / Audi – Porsche SCG / Hotel Park / Slavija Hotels / Hotel In / TNT

Garden Centre / Veolia / Hominid Studio / Belmedik / Zbigniew Gnatek / Vasileios Sygletos / Lyra Music / Savarez / D’Addario Music Foundation / Accord Case

RTS, B92, Studio B, Blic, 24 sata, Naxi radio, City magazine, Mondo, Muzika Klasika, BG Info / Sava Centar / Dom omladine Beograda / “Dositej” privatna srednja škola, Beograd